Republica Moldova a încălcat drepturi ale omului pentru a contracara influenţa rusă, susține Amnesty International
Republica Moldova a încălcat dreptul la asociere şi libertatea de exprimare în încercarea de a contracara influenţa rusă, a apreciat Amnesty International (AI)
Conform informațiilor, autoritățile din fosta republică sovietică au emis o interdicție asupra partidului pro-rus Şor. Într-o mișcare suplimentară, guvernul a blocat prezența membrilor partidului Şansă, format în urma dizolvării partidului Şor, la alegerile locale desfășurate în noiembrie anul precedent, conform datelor AI.
Merită menționat că oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat în mod definitiv în 2023 la o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru infracțiuni financiare, se sustrage justiției din Republica Moldova, fiind în prezent în Rusia, după ce a părăsit Israelul. La data de 21 aprilie, el a anunțat înființarea blocului politic "Pobeda", având ca obiectiv unificarea opoziției pro-ruse împotriva guvernării pro-europene de la Chișinău. Şor a declarat că partidul va concura în alegerile prezidențiale și în referendumul programat pentru toamna acestui an în Republica Moldova.
Potrivit raportului Amnesty International, în luna octombrie a anului 2023, Serviciul de Securitate și Informații a blocat accesul la peste 20 de platforme digitale, în principal din Rusia, și a suspendat difuzarea a șase canale de televiziune.
Agențiile de informații din Chișinău au comunicat că au emis o "blocarea imediată" pentru 22 de site-uri web care răspândesc informații false. Printre paginile web blocate se numără cele ale Russia Today (RT) și ale organizației media de stat VGTRK. Trebuie menționat că această măsură s-a încadrat în strategia adoptată de Chișinău împotriva ceea ce a fost denumit "dezinformare" și război hibrid dus de Rusia împotriva Republicii Moldova.
Guvernul de la Chișinău a expulzat 45 de diplomați ruși și alte personalități din cadrul ambasadei din cauza "acțiunilor neprietenoase" pe care le-au întreprins
Conform raportului său, Amnesty International subliniază tensiunile existente cu Rusia, notând că 45 de diplomați ruși au fost expulzați, iar cetățenilor ruși li se interzice din ce în ce mai des intrarea în Republica Moldova.
De menționat, guvernului de la Chișinău susține că 45 de diplomați ruși și alte personalități din cadrul ambasadei au fost expulzați din cauza "acțiunilor neprietenoase" pe care le-au întreprins. Totodată, în acea perioadă, o investigație desfășurată de Jurnal TV și publicația The Insider a arătat că Ambasada Federației Ruse de la Chișinău era dotată cu numeroase sisteme de antene ce puteau să intercepteze diverse semnale la distanță. Jurnaliștii celor două organizații media au identificat persoane responsabile de operațiunile acestor sisteme de pe acoperișul ambasadei. Se presupune că sunt conectate cu serviciile secrete ruse.
Amnesty International aduce în atenție faptul că în iulie 2023, Oleg Horjan, președintele Partidului Comuniștilor din regiunea transnistreană și unul dintre principalii opozanți ai regimului de la Tiraspol, a fost ucis în propria sa locuință, prin înjunghiere, imediat după ce a fost eliberat din închisoare.
În 2018, Horjan a primit o sentință de 4 ani de închisoare din partea autorităților separatiste de la Tiraspol. Mai târziu, avocații săi s-au adresat instanțelor naționale din Republica Moldova, care în 2020, printr-o hotărâre a Curții Supreme de Justiție, au stabilit că opozantul transnistrean era deținut ilegal și că fusese condamnat de către instanțe fără legitimitate constituțională, conform Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News