Republica Cipru şi Franţa îşi sporesc cooperarea militară în contextul tensiunilor cu Turcia
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
Republica Cipru şi Franţa au semnat o declaraţie de intenţie prin care forţele navale franceze vor fi autorizate să folosească o bază navală cipriotă, a relatat joi postul oficial RIK, transmite dpa. 

Acordul a fost semnat miercuri de ministrul cipriot al apărării, Savvas Angelides, şi de omologul său francez, Florence Parly. Acordul autorizează forţele franceze să folosească o bază navală din apropiere de Larnaka şi o parte din aeroportul Paphos.

Acordul survine în contextul tensiunilor dintre Nicosia şi Ankara cu privire la activităţile Turciei în interiorul zonei economice exclusive a Republicii Cipru, activităţi despre care SUA şi Uniunea Europeană afirmă că încalcă dreptul internaţional. Se crede că în jurul Ciprului se află uriaşe zăcăminte uriaşe de gaze.

Insula este divizată din 1974 în Republica Cipru, membră a Uniunii Europene şi care îşi exercită autoritatea pe două treimi din teritoriu, şi Republica Turcă a Ciprului de Nord, a cărei suveranitate a fost recunoscută doar de Ankara. Turcia afirmă că activităţile sale în Mediterana de Est sunt conforme dreptului internaţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel