Închisoare pentru persoanele gay și transgender. Ce țară a adoptat o nouă lege restrictivă privind comunitatea LGBT+
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa: Freepik
Sursa: Freepik
În plin conflict militar, Irak a adoptat o lege care pedepsește relațiile homosexuale cu până la 15 ani de închisoare și permite condamnarea persoanelor transgender la 3 ani de închisoare. Decizia a fost condamnată ca un "atac la drepturile omului".

O versiune anterioară a proiectului prevedea pedeapsa cu moartea pentru relațiile homosexuale, în ceea ce activiștii au numit o "escaladare periculoasă". Noile amendamente permit tribunalelor să condamne persoanele la închisoare pe o durată cuprinsă între 10 și 15 ani, într-o țară în care persoanele gay și transgender se confruntă deja cu atacuri și discriminare frecvente, potrivit The Guardian.

De asemenea, se stabilește o pedeapsă minimă cu închisoarea de 7 ani pentru "promovarea" relațiilor homosexuale și o pedeapsă cuprinsă între 1 și 3 ani pentru bărbații care "intenționat" se comportă ca femei.

Legea modificată face "schimbarea sexului biologic bazată pe dorința și înclinația personală" o infracțiune și pedepsește persoanele transgender și medicii care efectuează chirurgia de schimbare a sexului cu până la 3 ani de închisoare.

Homosexualitatea este tabu în societatea conservatoare a Irakului, dar anterior nu a existat o lege care să pedepsească explicit relațiile homosexuale. Membrii comunității LGBTQ+ din Irak au fost judecați pentru sodomie sau sub clauze vagi referitoare la moralitate și împotriva prostituției din Codul penal al Irakului.

"Irakul a codificat efectiv în lege discriminarea și violența la care membrii comunității LGBTI au fost supuși cu impunitate absolută ani de zile", a declarat Razaw Salihy, cercetătorul Irakului de la Amnesty International,.

"Amendamentele privind drepturile LGBTI sunt o încălcare a drepturilor fundamentale ale omului și pun în pericol irakienii al căror viață este deja hărțuită zilnic", a mai spus acesta.

Amendamentele interzic, de asemenea, organizațiile care "promovează" homosexualitatea și pedepsesc "schimbul de soții" cu o pedeapsă cu închisoarea între 10 și 15 ani.

Sâmbătă seara, Departamentul de Stat al SUA a declarat că legea reprezintă o amenințare la adresa drepturilor omului și va slăbi capacitatea Irakului de a-și diversifica economia și de a atrage investiții străine.

"Acest amendament amenință cel mai mult pe cei mai expuși în societatea irakiană. Poate fi folosit pentru a împiedica libertatea de exprimare și de expresie și pentru a inhiba operațiunile ONG-urilor din Irak", a spus un purtător de cuvânt.

Irakienii LGBTQ+ au fost forțați să se retragă în umbră, adesea fiind ținta "răpirilor, violurilor, torturilor și crimelor" care rămân nepedepsite, conform unui raport din 2022 realizat de Human Rights Watch și de organizația neguvernamentală IraQueer.

Politicienii irakieni și utilizatorii de social media au recurs din ce în ce mai mult la retorica anti-LGBTQ+, ceea ce stârnește și mai mult frica printre membrii comunității.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel