Reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române amenință că ar putea cere statului român retrocedarea tuturor proprietăților confiscate, în replică la propunerea legislativă a deputatului Verzilor, Remus Cernea. Parlamentarul crede că un asemenea demers din partea BOR presupune o întoarcere la o perioadă premodernă. Cernea explică faptul că inițiativa sa întărește autonomia bisericilor, asigurarea unui venit stabil pentru preoți și ruperea de dependența politică a bisericilor.”Sprijinul de la bugetul de stat pentru culte nu este un privilegiu, ci o obligație asumată de statul român după confiscarea proprietăților bisericești mai întâi de către Alexandru Ioan Cuza, iar apoi de către regimul comunist. Cea mai mare parte sunt instituții publice, spitale, școli, grădinițe”, a declarat Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Alexandru Ioan Cuza decidea în 1863 ca toate averile mănăstirești din România sunt și rămân ale statului. După 1990 reprezenanții bisericii au cerut retrocedarea unei părți a averii, însă, spun clericii, au primit doar 15% din ceea ce li se cuvine. Ei pretind că BOR e proprietara mai multor terenuri importante din țară, precum Liceul Dinu Lipatti sau Casa Presei, ambele din București.Cernea: Ce să facem acum, să punem și sclavi să muncească terenurile?”Reforma făcută de Alexandru Ioan Cuza în 1863 și mai apoi de guvernul Kogălniceanu reprezintă un pas important către modernizarea României. Nu cred că ar trebui să ne întoarcem la o perioadă premodernă. Ce să facem acum, să retrocedăm un sfert din teritoriul țării la muntele Athos în Grecia, unde erau închinate mănăstirile? Să punem din nou sclavii la muncă pe aceste terenuri?”, a declarat Remus Cernea pentru DeCe News.
Parlamentarul spune că propunerea sa aduce numai avantaje Bisericii, pe care acestea nu le văd dintr-o interpretare superficială a propunerii. El amintește că în 2013 Parlamentul a respins toate amendamentele la buget care vizau finanțarea construcțiilor de noi biserici.Bisericile, finanțate direct de către cetățeni”Ceea ce propun eu presupune întărirea autonomiei bisericilor, pentru că le-ar ajuta pe acestea să obțină surse de finanțare stabile, predictibile și destul de consistente. De asemenea, avantajul uriaș pentru biserici va fi acela că nu vor mai depinde de deciziile politice pentru construcția de noi biserici. În ultimii 23 de ani nu am avut o reglementare clară privind finanțarea cultelor. Lucrurile s-au desfășurat într-un mod arbitrar iar politicienii au alocat sau nu sume importante din banii publici pentru construcția de noi biserici. Așadar, propunerea mea constă în depășirea acestui arbitrariu. Bisericile nu ar mai depinde de politicienii care conjunctural oferă sau nu bani acestora. Bisericile ar depinde direct de cetățeni”, ne-a mai spus deputatul Verzilor.Ce presupune propunerea lui CerneaRemus Cernea a propus, pe baza unui model răspândit la nivel european, ca statul român să nu mai subvenționeze Biserica, ci ca fiecare cetățean să redirecționeze un anumit procent din impozitul său pe venit către un cult religios. Mai mulți politicieni, precum liderul PSD Constanța, Radu Mazăre, sau deputatul Gigi Becali au atacat în termeni duri inițiativa lui Remus Cernea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News