Data publicării:

Renate Weber, după motivarea CCR: Decizie istorică! Mă întorc la locul de muncă

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Renate Weber, despre decizia CCR privind masca de protecţie: Va produce efecte pe viitor
Renate Weber, despre decizia CCR privind masca de protecţie: Va produce efecte pe viitor

Renate Weber a făcut, luni după-amiază, primele declarații după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a publicat motivarea în cazul Avocatului Poporului, în contextul în care, săptămâna trecută, magistrații au decis că revocarea lui Weber a fost neconstituțională.  

„Eu cred că este, într-adevăr, o decizie istorică, în sensul în care vorbește foarte clar de independența acestei instituții, de relația care există între Parlament și Avocatul Poporului. E clar că, de acum înainte, Parlamentul va trebui să facă niște modificări legislative de substanță care să ofere garanții de independență oricărei persoane care va ocupa această funcție”, a spus Renate Weber, luni după-amiază, la Antena 3, într-o intervenție telefonică. 

„Eu nu mă războiesc cu nimeni. Mă întorc la locul de muncă și voi face, în continuare, ceea ce am făcut și până acum. Adică vom rezolva petițiile pe care le vom primi, ne vom sesiza în cazurile individuale”, a mai spus Renate Weber. 

CCR a publicat motivarea în cazul Avocatului Poporului: Parlamentul nu poate avea drept discreționar

CCR a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să stabilească cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, menționând expres ipotezele obiective, determinate sau determinabile, care pot declanșa procedura de revocare (de exemplu, incidența răspunderii penale sau a răspunderii disciplinare).

De asemenea, legea trebuie să prevadă procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea. Aceasta trebuie să prevadă titularul dreptului de a cere revocarea, organul competent să cerceteze faptele imputate şi vinovăţia persoanei a cărei revocare se cere sau garanțiile exercitării dreptului la apărarea a acesteia (încunoștințarea persoanei a cărei revocare se cere, audierea sa publică înainte de revocare, posibilitatea de a propune probe în apărarea sa, termenele procedurale etc.). Nu în ultimul rând, legea trebuie să reglementeze dreptul la recurs în faţa unei instanțe independente şi imparţiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție.

Pentru a-şi putea exercita atribuţia de control al legalităţii și temeiniciei măsurii revocării, instanţa trebuie să cunoască raţiunile pentru care a fost dispusă revocarea, iar această motivare trebuie să fie intrinsecă actului de revocare.

Obligaţia autorităţii emitente de a motiva actul constituie o garanţie contra arbitrariului şi se impune cu precădere în cazul unui atare act prin care, dispunându-se încetarea unui mandat în curs, se suprimă drepturi sau situaţii juridice individuale.


Sub aceste aspecte, prin Decizia nr.732 din 10 iulie 2012, reținând că „este singura autoritate în măsură să aprecieze dacă activitatea desfăşurată de Avocatul Poporului, în calitatea sa de conducător al instituţiei, s-a realizat în limitele stabilite de Constituţie şi lege sau, dimpotrivă, cu încălcarea acestora”, Curtea Constituțională a statuat că Parlamentul are competența de a dispune măsurile legale, „printr-o evaluare obiectivă în cadrul căilor şi procedurilor exclusiv parlamentare”. Continuarea, AICI!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel