Data publicării:
RELIGIE - CCR. Luptă totală pentru păstrarea religiei în școli. Rețelele de socializare au luat foc!
Se pare că școlile nu renunță la ora de religie fără să lupte înainte. Cel puțin asta se înțelege din întâmplările pe care le povestesc elevii și părinții pe rețele de socializare.
Judecătorii Curţii Constituţionale au decis, în luna noiembrie 2014, că obligaţia părinţilor de a face cerere pentru ca un elev să nu participe la ora de religie, prevăzută în Legea educaţiei, este neconstituţională. Mai mult, aceştia au hotărât cu unaimitate de voturi ca o astfel de cerere să fie făcută de acum doar de către cei care vor să studieze această disciplină.
Cererile, până la 6 martie 2015
Secretarul de stat în MEN Liliana Preoteasa a declarat că Ministerul Educaţiei a trimis o adresă inspectoratelor şcolare prin care le-a cerut să informeze părinţii elevilor că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere.
CITEȘTE ȘI: Ora de religie, opțională. Cum arată cererea de înscriere la ora de religie
"În acest moment, suntem în aşteptarea unei decizii a Parlamentului care va spune cum se reformulează prevederile Legii educaţiei incriminate de decizia de neconstituţionalitate şi Ministerul Educaţiei va pune în practică acele prevederi.În acest moment, noi am solicitat Inspectoratelor şcolare printr-o adresă să informeze părinţii că pentru a participa la ora de religie trebuie să depună o cerere, aşa cum spune decizia Curţii Constituţionale", a spus secretarul de stat.
Potrivit Lilianei Preoteasa, cererile se vor depune până pe 6 martie.
"Cererile se vor depune până pe 6 martie, noi vrem să facem cât de repede, ca să clarificăm această situaţie. Pe de altă parte, am dori să lăsăm un timp părinţilor, unii părinţi pot fi plecaţi din Bucureşti, din localitate, trebuie să le lăsăm un timp să ajungă să depună o cerere, dacă doresc să le depună. Există un formular pe care noi l-am transmis care spune foarte simplu: «doresc ca fiul, fiica mea, cu numele respectiv, să participe la orele de religie şi anume la cultul, cel pe care îl alege părintele elevului». E foarte simplu. După 7 martie, vom avea o situaţie şi o să vedem la momentul respectiv. Aşteptăm să vedem ce spun părinţii", a adăugat secretarul de stat.
Elevii și părinții sunt confuzi
Pe rețele de socializare au apărut mai multe relatări în care elevii povestesc că profesorii ar fi încercat să-i păcălească sau i-au amenințat pentru a-i determina să completeze cererile. Sunt elevi care li s-ar fi spus că trebuie să completeze cererea chiar dacă nu vor să studieze religia. O astfel de cerere din partea profesorilor ar contrazice decizia CCR care spune că cererile trebuie completate doar de către cei care vor să facă religie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News