Data publicării:

Relațiile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud, pe butoi de pulbere. Se construiesc fortificații și se trag focuri de avertisment

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
La 74 de ani de la începutul Războiului din Coreea, trupele nord-coreene încă construiesc fortificații noi, provocând ocazional focuri de avertisment din partea omologilor lor sud-coreeni de-a lungul unei frontiere care a rămas într-o stare de război, potrivit Reuters.

În ultimele săptămâni, Coreea de Nord a desfășurat un număr mare de soldați pentru a construi bariere anti-tanc, a planta mine și a întări drumurile tactice în Zona Demilitarizată (DMZ), puternic armată, conform armatei sud-coreene. Aceste acțiuni au dus la confruntări rare cu trupele sud-coreene, care au tras focuri de avertisment. Unii nord-coreeni au fost chiar uciși de propriile lor mine pe măsură ce se apropiau de linia de demarcație, trasată în 1953, când conflictul dintre cele două părți s-a încheiat cu un armistițiu, nu cu un tratat de pace.

Pe 25 iunie se împlinesc 74 de ani de la începutul războiului, când armata nord-coreeană a invadat Sudul susținut de SUA. Luptele au implicat 20 de națiuni ca parte a forțelor ONU și au costat milioane de vieți, dar conflictul s-a încheiat doar cu un armistițiu, lăsând cele două state într-o stare tehnică de război. După perioade scurte de detensionare, tensiunile au crescut recent, Coreea de Nord dezvoltând un arsenal de arme nucleare și declarând că Sudul este un „inamic principal”, nu un partener pentru unificare.

În ultimele luni, Nordul a lansat sute de baloane cu deșeuri, în semn de protest față de activiștii sud-coreeni care trimit pliante anti-Pyongyang. Acest lucru a determinat Seulul să anuleze un pact militar inter-coreean și să ia măsuri pentru a relua difuzările de propagandă cu difuzoare, pe care Pyongyang le-a criticat de mult timp.

Acțiunile recente ale Coreei de Nord de-a lungul frontierei ar putea fi legate de schimbarea politicii sale inter-coreene, spun analiștii. „Provocările de intensitate redusă și simultane ale Nordului par menite să exprime ostilitate față de Sud în lumina schimbării recente a politicii sale”, a spus Park Young-ja, cercetător senior la Institutul Coreean pentru Unificare Națională din Seul, adăugând că  „în timp ce consolidează unitatea internă, (Coreea de Nord n. red.) ar putea, de asemenea, să caute să dividă opiniile publice din Sud și, din motive militare reale, să exploreze cum pot fi aceste acțiuni amenințări.”

În discursul său aniversar, președintele sud-coreean Yoon Suk Yeol a subliniat contrastul dintre vecini, spunând că Nordul rămâne „ultimul teren înghețat de pe Pământ” în timp ce urmează „calea regresiunii”, spre deosebire de Sudul democratic și bogat. El a criticat pactul de apărare mutuală încheiat recent între liderul nord-coreean Kim Jong Un și președintele rus Vladimir Putin, numindu-l „anacronic”, și a descris lansările de baloane ale Pyongyangului drept „josnice, iraționale”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel