Data publicării:

Regizorul german Armin Petras, cuvinte răvășitoare despre România

Autor: Irina Constantin | Categorie: Cultura
WhatsApp
Armin Petras
Armin Petras

Armin Petras este unul dintre cei mai de succes regizori și dramaturgi contemporani germani. El semnează scenariul celei mai recente premiere de la Teatrul Naţional ''Radu Stanca'' din Sibiu. 

Regizorul german a pus în scenă, joi, premiera "Urciorul sfărâmat", un spectacol primit foarte bine de public şi la avanpremiera care a avut loc miercuri la Naţionalul sibian. 

"Îmi place textul 'Urciorul sfărâmat' de foarte mult timp, cred că de când aveam 15 ani. Chiar dacă este un text foarte vechi scris de Kleist despre un sat, despre o zonă provincială, problemele abordate le putem vedea şi azi în Europa. Europa este mare, are multe departamente, iar în fiecare departament, în fiecare regiune a continentului timpul merge în alt fel. În cadrul acestui spectacol, o temă importantă a fost să combin toate aceste regiuni într-o singură idee de Europa. Asta a fost şi planul meu: să reunesc şi să reînnoiesc aceste regiuni prin intermediul adaptării acestui text. Am decis să adaptez textul lui Kleist pentru România, pentru că încă de acum 3-4 ani am început să mă familiarizez cu comportamentul românesc şi am ajuns să-l îndrăgesc. Există multe diferenţe pe care le cunosc între comportamentul central european şi cel din estul Europei, dar tocmai acest comportament românesc m-a convins să lucrez în această ţară", a spus Armin Petras.

”Voi, ca români, aveţi marea şansă de a trăi, în acelaşi timp, în trecut şi în prezent. În Germania, acest lucru nu mai este posibil, pentru că naţional-socialismul a distrus această legătură”


"În adaptarea textului pentru scena sibiană, am mai adăugat câteva personaje în plus, pentru că am vrut să creez un sat, folosindu-mă de cântece preluate din folclorul românesc, de care m-am îndrăgostit. Voi, ca români, aveţi marea şansă de a trăi, în acelaşi timp, în trecut şi în prezent. În Germania, acest lucru nu mai este posibil, pentru că naţional-socialismul a distrus această legătură", a adăugat Armin Petras.

”Cred că marea şansă a Europei este aceea că oamenii pot trăi împreună, dar să rămână ei înşişi, să fie, în acelaşi timp, de exemplu, şi români, şi europeni”


"Nu mai avem folclor, nu mai avem trecut. Trecutul nostru este Kleist, este literatură. Nu mai avem dansuri, nu mai avem cântece, nu mai avem nimic. De aceea, chiar îmi plac toate manifestările tradiţionale ale ţării voastre. Mi-am dorit să combin un text complicat, însă important pentru literatura universală, cu acest folclor, să fac textul lui Kleist mai uşor de înţeles, mai amuzant, mai atractiv pentru publicul sibian, creând un fel de musical. Cred că marea şansă a Europei este aceea că oamenii pot trăi împreună, dar să rămână ei înşişi, să fie, în acelaşi timp, de exemplu, şi români, şi europeni. Acest lucru este posibil, cât timp fiecare ţară îşi menţine o cultură specifică, cât timp România, de pildă, are un Maramureş şi o Bucovina", a mai spus Armin Petras.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel