Registrul traficanților de droguri, în ”vizorul” Justiției. Alina Gorghiu susține că acesta ar putea fi un ”mijloc de supraveghere”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
FOTO: Freepik @3dhun
FOTO: Freepik @3dhun
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, vrea înființarea unui Registru al traficanților de droguri.

Alina Gorghiu, ministrul Justiției, a anunțat că propune înființarea unui Registru al traficaților de droguri, având ca model Registrul agresorilor sexuali, subliniind că acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în această sferă.

”Propunerea pe care le am făcut-o colegilor mei e o temă de dezbatere şi aş vrea să discutăm cu toţi colegii din Parlament, şi le-am propus o colegilor mei pentru că la nivel de guvern procedura ar dura mai mult, este cea legată de o măsură concretă legată de Registrul traficanţilor. Este după modelul Registrului agresorilor sexuali.

Acest registru va reprezenta un mijloc de cunoaştere, de identificare, de supraveghere operativă a persoanelor care au comis infracţiuni în sfera traficului ilicit de droguri.

Adică am putea să ştim localitatea, deplasarea, modalitatea în care trafichează acele droguri, mijlocul folosit", a afirmat Gorghiu, după şedinţa grupurilor parlamentare liberale, notează Agerpres.

Registru agresorilor sexuali, model pentru ministrul Justiției

Ministrul Justiției a explicat că aceste date pot fi transmise cu celeritate tuturor agenţilor de poliţie, altor organizaţii care aplică legea competentă.

"În opinia noastră, reprezintă o soluţie în vederea asigurării prevenţiei recidivei. Şi vă dau argumentul pentru care gândim acest registru al traficanţilor: în sistemul penitenciar din România din 23.000 de deţinuţi aproape 1.100, mai exact 1.087 de persoane, execută pedepse privative de libertate pentru comiterea unor infracţiuni din sfera traficului de droguri.

Din ele, 709 sunt recidiviste sau cunoscute cu antecedente penale, mai exact un procent de 65,22%, foarte sus. Asta înseamnă un potenţial criminogen crescut, un grad ridicat de repetabilitate pe care îl comportă aceste persoane care comit infracţiunea de trafic", a mai explicat ministrul.

Totodată, Alina Gorghiu a menţionat că a transmis această propunere parlamentarilor liberali şi este deschisă la opinia altor parlamentari şi reprezentanţi ai societăţii civile.

”Este una dintre propuneri cu care PNL va veni în perioada imediat următoare”, a mai spus ministrul Justiției.

Citește și: Alina Gorghiu: Avem milioane de consumatori de droguri. Nu-i putem băga pe toți la pușcărie...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel