Data publicării:

Regele Charles al III-lea, discurs important și pentru românii din UK. Jurnalistul Ciprian Vîrlan: „E de așteptat să apară o relaxare a regulilor”

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Aaron Chown/Pool via REUTERS
FOTO: Aaron Chown/Pool via REUTERS
Regele Charles al III-lea a prezentat, miercuri, programul de guvernare al lui Keir Starmer, urmând o tradiție veche din Marea Britanie. Întregul discurs a fost redactat de noul cabinet de la Londra, rolul Regelui fiind doar să nareze discursul.

Partidul Laburist a conceput un program de guvernare ambițios, destinat să contracareze „farmecul înșelător al populismului” promovat de liderii conservatori în ultimii 14 ani.

Într-un discurs istoric, marcat de angajamente clare, noul Guvern a promis o serie de reforme menite să îmbunătățească viața cetățenilor britanici, inclusiv drepturile la locul de muncă, energie mai ieftină și locuințe mai sigure.

Regele Charles al III-lea a dat glas unui discurs potrivit căruia „lupta pentru încredere este bătălia care definește era noastră politică”.

FOTO: Alberto Pezzali/Pool via REUTERS

Schimbări semnificative în bine pentru românii care lucrează deja în Marea Britanie

 

Discursul marchează o schimbare față de politica divizivă a ultimelor guverne conservatoare și combate ascensiunea dreptei populiste. În total, discursul a anunțat 40 de proiecte de lege, multe dintre acestea având ca obiectiv sprijinirea creșterii economice.

Unul dintre cele mai așteptate proiecte este legea privind drepturile angajaților, care face parte dintr-un „nou acord pentru oameni”. Aceasta va interzice contractele pe zero ore lucrate, cu excepția cazului în care un angajat le solicită, și va restricționa practicile de angajare și concediere într-o perioadă scurtă de timp. În plus, angajații vor beneficia de drepturi precum indemnizația de maternitate sau concediu medical încă din prima zi de muncă, iar programul de lucru flexibil, în beneficiul muncitorilor, va deveni o regulă generală.

Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru românii care lucrează deja în UK, oferindu-le o protecție mai bună și stabilitate la locul de muncă.

Ce va însemna noua guvernare pentru românii care vor să se mute acolo

În cazul românilor și nu numai care au de gând să se mute în Marea Britanie, Regele a anunțat că executivul va „moderniza” sistemul de azil și imigrare și va înființa un nou Comandament pentru Securitatea Frontierei. Asta poate însemna că noul executiv se va concentra mai mult pe reducerea imigrației ilegale, nu neapărat a celei legale. În guvernele precedente conservatoare focusul era pe ambele, cu multe măsuri haotice, care au produs fix opusul efectului dorit - o creștere record, în ultimii 14 ani, atât a numărului de imigranți legali, cât și de imigranți ilegali.

„Noul executiv are în plan să combată mai ales imigrația ilegală, vorbim aici mai ales despre bărcile cu imigranți care traversează ilegal Canalul Mânecii. Problema e că nici laburiștii nu sunt foarte clari și nu se înțelege exact dacă ei se referă strict la fenomenul acesta sau și la românii, de pildă, care ajung ilegal acolo.

Trebuie să fim foarte clari, ca să ai statut de locuire în Marea Britanie tu trebuie să ai viză de muncă sau de student. Cred că totuși accentul lor va fi pe vasele de imigranți, nu pe românii sau albanezii care își încearcă norocul. Vedem bărci cu sute de imigranți ilegali, în unele situații inclusiv tragedii. E nevoie să mai apară și în mod oficial această distincție.

E foarte greu acum pentru Keir Starmer să facă o liberalizare totală, dar este de așteptat ca, la un moment dat, să apară o relaxare a regulilor. Iar în ceea ce privește eventuala restabilire a dreptului de libertate de mișcare între europeni și britanici, cred că ne putem aștepta la asta abia după mai mulți ani de zile”, a declarat pentru redacția noastră jurnalistul Ciprian Vîrlan, corespondent Antena 3-CNN în Londra.

Ce alte planuri i-ar mai putea interesa pe românii din Marea Britanie

De asemenea, noul executiv are în plan să construiască mai multe locuințe, lucru subliniat inclusiv în discursul Regelui. În manifestul electoral, laburiștii au promis că vor construi 1,5 milioane de case noi în următorii cinci ani.

Un alt proiect semnificativ vizează naționalizarea companiilor de trenuri, cu scopul de a readuce francizele, pe măsură ce contractele expiră. De asemenea, se preconizează introducerea unui nou sistem de autobuze, care va oferi autorităților locale puterea de a decide asupra rutelor și orarelor, luând astfel controlul din mâinile companiilor private.

Regele a anunțat că în programul de guvernare al stângii moderate se prevede și anularea excepțiilor la plata TVA în cazul școlilor private.

Alte aspecte menționate de Regele Charles, care pot fi de interes pentru românii din Marea Britanie, sunt adoptarea de măsuri stricte pentru sănătatea publică, inclusiv restricții asupra vânzării și aromelor țigărilor electronice, o interdicție progresivă a fumatului și interdicții asupra publicității pentru alimentele nesănătoase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel