Data publicării:

Reforma pensiilor și declinul demografic al României. Elena Cristian, întrebări cheie pentru guvernanți

Autor: Andrei Itu | Categorie: Economie
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Elena Cristian
Sursă foto: Facebook Elena Cristian
Elena Cristian, analist DC Business, a punctat dezastrul care ar urma în România anilor 2030, 2040 din punct de vedere demografic și economic, dacă nu se adoptă urgent o strategie guvernamentală pe termen mediu și lung, cu privire la raportul alarmant dintre nașteri versus persoane vârstnice.

Elena Cristian a făcut un comentariu și despre așa-zisa reformă a pensiilor care întârzie de 33 de ani.

'Sigur că ne bucurăm că a crescut speranța de viață și că avem tot mai mulți vârstnici, dar fiecare ne uităm la ce se întâmplă la țările din jurul României și toate implementează politici în acest sens. Noi nu avem nicio soluție. În România, în acest moment, avem o taxare foarte mare pe muncă. Este cea mai mare din UE, deci nu ne permitem să creștem taxarea pe muncă, pentru că apoi ar fi totul la negru și ne-am întoarce la ce era acum mulți ani.

Ne confruntăm cu o criză a forței de muncă în anumite sectoare. Este un deficit de sute de mii de oameni în construcții. Programa școlară nu este armonizată cu ceea ce cere piața muncii. Nu este niciun fel de strategie publică în acest sens.', a spus Elena Cristian, prezentă în emisiunea moderată de Andreea Crețulescu de la România TV.

'Cu siguranță la noi dezastrul va fi și mai mare în 2030, 2040. Consider că se impune de urgență o soluție în acest sens, pornind de la o analiză clară pentru a vedea ce trebuie făcut pe termen mediu și lung.

Ce e această reformă a pensiilor de care auzim de 33 de ani? Și-au smuls toți miniștrii Muncii părul din cap că fac reformă mâine, dar ce este această reformă? Ce urmează după ea? Nu o fac, ei nu au o bază de date, nu au un sistem informatic din care să se vadă fiecare ce și cum. Nu există în acest moment. Deci, ce să facă? Ce să rezolve?', a mai declarat Elena Cristian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel