Data publicării:
Reforma lui Martin Luther, 500 de ani. Impactul major pe care Reforma l-a avut asupra lumii românești
Astăzi se împlinesc 500 de ani de la un eveniment care a schimbat complet istoria: Reforma lui Martin Luther care a avut și o influență uriașă asupra României.
Biserica Luterană din București organizează un eveniment pentru a sărbători data de 31 octombrie 2017, când se aniversează 500 de ani de la nașterea Reformei protestante.
La 31 octombrie 1517, acum 500 de ani, Martin Luther a afişat pe porţile castelului din Wittemberg celebrele ”95 de teze”. Prin acestea Luther protesta împotriva anumitor practici din cadrul Bisericii Catolice, acuzând cu precădere "comerţului" cu indulgenţe, prin care contra unei sume de bani se iertau păcatele. Era începutul Reformei.
Impactul Reformei a cutremurat creștinismul și lumea, dar a fost fundamental și asupra lumii românești care l-a cunoscut de la distanță pe Martin Luther. Datorită contactului cu protestantismul prin Transilvania, România este singurul tărâm ortodox unde în biserică se utilizează limba națională. Iar acest aspect datează încă din secolul XVI.
DC News a discutat în exclusivitate cu istoricul Adrian Niculescu, conferențiar universitar (SNSPA), despre importanța aceastei zile când în urmă cu 500 de ani, Martin Luther, călugăr și teolog catolic, a afișat ceea ce a rămas în istorie ca cele ”95 de teze”, pe ușa catedralei din Wittenberg, Germania de Nord-Est, dând naștere protestantismului și unei Reforme fără precedent în istoria omenirii.
Un moment major în istoria omenirii
”Acest eveniment avea să devină un moment major în istoria omenirii și nu numai, a creștinătății, în speță a creștinătății occidentale. Reforma a dat naștere din punct de vedere societal celei mai avansate forme civilizaționale, un fel de ”viteza a doua a creștinismului occidental” care a creat cea mai performantă societate din istoria umanității. Din punct de vedere al creștinismului, Reforma a creat ceea ce se poate numi un ”creștinism științific”, bazat științific pe cunoștințe temeinice filologice, ceea ce lipsea înainte creștinismului tradițional catolic și cu atât mai mult celui ortodox”, a explicat Adrian Niculescu.
”Alături de Martin Luther s-a aflat unul dintre marii filologi ai epocii, Johann Reuchlin. Acesta a rămas în istorie ca fondatorul citirii reuchliniene, a limbii grecești clasice. La baza Reformei luterane este o citire filologică a textelor sacre”, spune istoricul.
Reforma luterană marchează alături de Renaștere ”saltul societății occidentale, născute din creștinismul occidental, din Evul Mediu la modernitate. Din punct de vedere societal, când ne referim la societate performantă ne gândim inclusiv la faptul că în toate statisticile, țările care au adoptat Reforma sunt și astăzi deținătoare aproape a cvasitotalității recordurilor statistice pozitive: de la consumul de săpun și pastă de dinți pe cap de locuitor până la cheltuielile pentru educație, cultură și știință (Danemarca, Finlanda, Suedia, Olanda, chiar și Estonia postsovietică etc.). Toate acestea au la origine faptul că Martin Luther a impus ca cerință teologică tuturor adepților săi știința de carte, pe modelul evreiesc, devenind astfel un veritabil ”al doilea popor al cărții”. Obligativitatea scrisului și cititului pentru toți enoriașii protestanți era fără precedent nu numai față de celelalte culte creștine tradiționale (catolicism, ortodoxie), dar era fără precedent în toată istoria umanității”.
Impactul Reformei asupra lumii românești este fundamental
Totodată, Adrian Niculescu explică faptul că vorbim limba română în biserică, ceea ce ne face unici în ortodoxie, datorită impactului Reformei.
”Suntem singurii ca practică limba română în biserică. În Bulgaria se practică limba slavă bisericească, în Rusia, în Ucraina, situația este identică. În țările ortodoxe se vorbește limba slavă bisericească sau în cazul Greciei, greaca medievală.
Este o chestie pentru care catolicismul a așteptat 450 de ani pentru a o înțelege. Ortodoxia nici până astăzi, cu excepția fundamentală a lumii românești. Ortodoxia românească îi datorează acest lucru lui Martin Luther și contactului cu protestantismul prin Transilvania, care este unicul loc de întâlnire fizică dintre Reformă și ortodoxie.
Românii au înțeles că trebuie să vorbești în limba națională întrucât ei erau singurii ortodocsi care nu vorbeau vreo limbă slavă ca să poată înțelege slavona și nici greaca pentru a înțelege greaca medievală. Fiind singurii care nu înțelegeau limbile liturgice ale ortodoxiei, la noi a fost destul de ușor să pătrundă ideea limbii române în biserică”, a declarat istoricul Adrian Niculescu, pentru DC News.
Reforma și rolul major al Transilvaniei
Totodată, el explică că ”acest lucru se petrece în Transilvania datorită interacțiunii dintre protestanți, cel mai important dintre toți fiind Johannes Honterus, reformatorul Brașovului. El era cel care îl influența pe judele Brașovului Hans Benkner (cel care sub numele de judele Brașovului Hănaș Becnerul apare ca destinatar al scrisorii lui Neacșu din Câmpulung, primul text de limbă română, în 1521). Hans Benkner este cel care îl va plăti pe Diaconul Coresi începând cu 1549 pentru traducerea textelor sfinte în românește, după principiile protestantismului care folosea limba națională. Totul s-a făcut pe cheltuiala judelui Brașovului”.
”Reforma a avut un impact major asupra civilizației române fiind cu 400 de ani înainte de Conciliul Vatican II, țara noastră devenind astfel singurul tărâm ortodox care introducea limba națională în Biserică, chiar dacă nu în mod oficial. Este fundamental pentru evoluția civilizației și culturii românești.
De altfel, și prima tipăritură în limba română este ”Catehismul luteran în limba română” de la Sibiu din 1545. Este prima tipăritură în limba română tradusă și editată de Filip Moldoveanul. Din păcate textul său nu s-a mai păstrat”, a concluzionat Adrian Niculescu.
Aniversarea a 500 de ani de la Reforma lui Martin Luther a început în 31 octombrie 2016 printr-o vizită de o importanță colosală a Papei Francisc la Lund, în Suedia, un stat nucleu al protestantismului. Iar vizita celui mai înalt reprezentant al catolicismului în Suedia, după secole în care s-a vărsat sânge între catolici și protestanți, îi recunoaște protestantismului uriașul impact pe care l-a avut asupra omenirii.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News