Reformă justiție Polonia. Walesa: Uniunea Europeană, expulzată din Polonia
Data publicării:
Autor: Bogdan Bolojan
WhatsApp
Fostul lider istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, a acuzat miercuri partidul conservator naționalist la putere la Varșovia că "expulzează Uniunea Europeană din Polonia", potrivit unui interviu televizat, scrie AFP.

De mai multe luni, Bruxellesul îndeamnă Varșovia să pună capăt "amenințării sistematice" ce planează asupra statului de drept în Polonia și să modifice o serie de reforme care, în opinia sa, afectează independența justiției. Autoritățile de la Varșovia au respins aceste preocupări.

"Tot mai mult, noi expulzăm UE din Polonia. Nu este UE cea care ne expulzează, noi suntem cei care o expulzăm", a declarat laureatul Premiului Nobel pentru Pace în anul 1983 și fost președinte al Poloniei, într-un interviu acordat postului de televiziune Polsat News.

"Oricine aparține vreunei organizații, chiar dacă este de crescători de canari, trebuie să se supună regulilor care domnesc aici", a adăugat Lech Walesa, cunoscut pentru limbajul său colorat.

"Dacă vrem să aparținem Uniunii Europene, trebuie să ne comportăm ca UE, așa cum spun Franța și Germania", a insistat el, referindu-se la criticile adresate recent Varșoviei de președintele francez, Emmanuel Macron, și de cancelarul german, Angela Merkel.

[citeste si]

Emmanuel Macron a afirmat vineri că prin aceste demersuri Varșovia "se izolează în Uniunea Europeană", iar Angela Merkel a declarat marți că "nu se poate tăcea" în fața atingerilor aduse statului de drept în Polonia.

Comisia Europeană a amenințat în iulie că va activa articolul 7 din Tratatul UE, dacă Polonia își va implementa reformele privind organizarea justiției în forma actuală. Această procedură inedită ar putea duce la o suspendare a dreptului de vot al acestei țări în cadrul Consiliului UE, instanță ce regrupează cele 28 de state membre.

Pe de altă parte, Lech Walesa, critic vehement al Partidului Dreptate și Justiție (PiS) al lui Jaroslaw Kaczynski la putere, l-a acuzat pe acesta din urmă că a "cumpărat o parte a populației cu demagogie, populism și promisiuni", relatează Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel