Congresmena care s-a născut și a crescut în Ucraina a votat împotriva ajutorului pentru țara natală
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
Sursa Foto: FreePik
Sursa Foto: FreePik
Republicana Victoria Spartz din SUA, prima și singura membră născută în Ucraina a Congresului, a apărut de la început ca un susținător natural al sprijinirii țării sale natale în războiul cu Rusia. Dar când s-a prezentat la vot în Camera Reprezentanților pentru aprobarea a 61 de miliarde de dolari în sprijin suplimentar pentru efortul de război, ea a votat împotrivă.

În schimb, ea a cerut o supraveghere mai bună a fondurilor SUA și s-a opus acordării de "cârje albe" cauzei ucrainene. Ea susține că securitatea frontierelor SUA ar trebui să fie o prioritate mai mare, notează AP.

Aceasta o plasează mai mult în rândul republicanilor conservatori din Camera Reprezentanților și, mai ales, al alegătorilor din districtul său central din Indiana profund conservator. Ea se confruntă cu o luptă dificilă pentru realegerea în primăriile GOP de pe 7 mai, cu atât mai complicată de anunțul său public făcut acum mai bine de un an - că nu va căuta un alt mandat, o decizie pe care mai târziu a revocat-o.

Pachetul de ajutor, parte a unei legi mai mari care includea și asistență pentru Israel, Taiwan și alte puncte fierbinți globale, a fost aprobat de Camera Reprezentanților pe 20 aprilie, de Senat marți și promulgat în lege de președintele Joe Biden miercuri.

Spartz a spus că este "puțin uluită" de ideea că originea sa ar trebui să dicteze sprijinul pentru cauza ucraineană dacă simte că banii ar fi risipiți.

"Responsabilitatea mea este protecția poporului american", a declarat ea într-un interviu recent.

Spartz a vorbit la un eveniment organizat de GOP-ul comitatului Hamilton la un centru comunitar din Sheridan, Indiana, un oraș cu câteva mii de locuitori. Evenimentul într-o sală de lângă strada principală a orașului a fost prezentat de de opt dintre cei nouă candidați la primăria GOP, care și-au putut prezenta argumentele în fața alegătorilor și oficialilor republicani de comitat unul câte unul în timpul unui schimb de saluturi care a inclus și scurte discursuri ale candidaților.

Mike Murphy, fost reprezentant de stat din Indiana și comentator politic, a spus într-un interviu telefonic că finanțarea pentru Ucraina nu este o prioritate prea mare pentru alegătorii republicani în aceste zile. Îngrijorarea legată de frontiera sudică este un catalizator mai mare pentru participare, lucru care nu scapă candidaților în districtul conservator. Majoritatea adversarilor lui Spartz pentru mandatul din districtul 5 au spus că protejarea frontierei SUA-Mexic ar trebui să fie o prioritate mai mare decât trimiterea de bani în Ucraina.

"Toți se străduiesc să fie cât mai asemănători cu Trump pe cât posibil", a spus Murphy.

Securitatea frontierelor a fost un punct important în campania lui Chuck Goodrich, fostul reprezentant de stat din Indiana, cel mai bine finanțat dintre cei opt challengeri ai lui Spartz. El a atacat-o pe Spartz pentru sprijinul său inițial pentru Ucraina, spunând că ea pune "Ucraina pe primul loc".

Goodrich, care a participat la evenimentul din Sheridan, a recunoscut că Indiana este departe de Mexic, dar a spus că drogurile ilegale precum fentanilul intră în SUA prin frontiera sudică și reprezintă o amenințare chiar și în inima țării.

"Fiecare stat este un stat de frontieră", a spus el într-un interviu.

Spartz a învins un câmp aglomerat de primari în 2020 cu sprijinul lui Donald Trump, câștigând aproape 40% din voturi. Ea a candidat fără opoziție în primăriile din 2022.

Într-o conferință de presă în 2022, Spartz a numit invazia Rusiei în Ucraina un "genocid". Ea a descris bombardamentele pe care bunica și prietenii săi din Ucraina le-au văzut.

În acel an, ea a început să critice liderii Ucrainei, inclusiv președintele pe Volodymyr Zelenski.

În interviul din Sheridan, Spartz a spus că "oameni curajoși" "mor pentru libertate" în Ucraina, dar a acuzat guvernul ucrainean de corupție.

În discursul său către alegători, Spartz nu a menționat războiul din Ucraina. În schimb, ea a pus în cadru importanța realegerii sale ca o luptă împotriva ipocriziei partidului, spunând că unii dintre colegii săi republicani se comportă ca socialiștii.

Din experiența sa de a crește în Uniunea Sovietică, așa cum a făcut de multe ori de-a lungul carierei sale politice, ea a avertizat despre un viitor socialist în Statele Unite.

"Voi lupta pentru lupta dreaptă", a declarat ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel