Data actualizării:
Data publicării:

ChatGPT este vizat de o plângere în Austria. Este acuzat că 'inventează cu regularitate răspunsuri'

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

O asociație din Viena de protecţie a vieţii private (NOYB) a transmis luni că a intentat un proces în Austria contra programului de inteligenţă artificială generativă, pentru că "ChatGPT divaghează". Mai mult, nici chiar editorul său, OpenAI, "nu îl poate opri", scrie AFP.

Alegeri prezidentiale 2024

Aceste tipuri de instrumente "inventează cu regularitate răspunsuri", evidențiază, într-un comunicat, NOYB (acronim pentru 'None of Your Business', tradus ca 'Nu e treaba ta').

De exemplu, când asociaţia a chestionat ChatGPT cu privirre la data naşterii fondatorului său, Max Schrems, ChatGPT "a oferit sistematic informaţii false", când trebuia să recunoască faptul că nu ştie.

"Dacă un sistem nu poate oferi rezultate corecte şi transparente, acesta nu poate fi folosit pentru a genera date despre persoane. Tehnologia trebuie să respecte legea, nu invers", a zis avocata Maartje de Graaf, în comunicatul citat. Acest fapt este pur şi simplu "inacceptabil", potriivit NOYB, care evidențiază faptul că Regulamentul general european cu privire la protecţia datelor (GDPR) prevede obligaţia de acurateţe.

În plus, firma OpenAI "a refuzat cererea reclamantului de a corecta sau şterge eroarea, susţinând că este imposibilă", 'dezvăţarea' AI fiind, de fapt, o problemă crucială.

Totodată, compania nu a răspuns solicitării asociaţiei de acces la datele şi sursele sale de informaţii, încălcând din nou legea. În plângerea sa, NOYB, care a ajuns de la crearea sa în anul 2018 spaima giganţilor tehnologici, cere Autorităţii austriece pentru protecţia datelor să înceapă o investigaţie şi să impună o amendă companiei californiene.

Lansat în noiembrie 2022 şi finanţat de Microsoft, ChatGPT a fost luat cu asalt de internauții impresionaţi de capacitatea sa de a da eseuri, poezii sau traduceri în doar câteva secunde.

Însă, cu privire la riscuri, au fost lansate proceduri în mai multe ţări. În Italia s-a blocat temporar programul în martie 2023, iar în Franța, autoritatea de reglementare (CNIL) a început să examineze o serie de plângeri.

Totodată, a fost înfiinţat un grup de lucru european cu scopul de a încuraja cooperarea. "Rămâne de văzut unde ne va duce acest lucru", a a zis NOYB, care este în prezent sceptică cu privire la eforturile autorităţilor de a reglementa inteligenţa artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel