Data publicării:

Recuperarea prejudiciilor. Grădinaru, președintele CSM, avertisment pentru ANABI și alte instituții / video

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Stiri
WhatsApp
Daniel Grădinaru, președintele CSM Foto: Crișan Andreescu
Daniel Grădinaru, președintele CSM Foto: Crișan Andreescu

Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a transmis un avertisment pentru instituțiile cu rol în recuperarea prejudiciilor.

Daniel Grădinaru, președintele Consiliului Superior al Magistraturii, a fost invitat la emisiunea „Culisele Justiției“, la DC News, moderată de Laura Duță, unde a vorbit despre instituțiile care au rol în recuperarea prejudiciilor.

„E o discuție de ani întregi cu recuperarea prejudiciilor de orice mod. Sunteți, în continuare, judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, iar acolo veneau și cei cu prejudiciile acelea mari“, a spus Laura Duță.

„Există prejudicii mari și la curți de apel, dar ce vreau să spun este că instanțele, după ce pronunță hotărârea, nu mai au atribuții de executare efectivă. Comunică toate formele acestea de executare instituțiilor însărcinate cu aceste atribuții de recuperare a prejudiciului. Există ANABI, o agenție din cadrul Ministerului Justiției. A fost înființată relativ recent“, a spus președintele CSM.

CITEȘTE ȘI         -         EXCLUSIV  Dispar instanțe de judecată. Discuții în CSM, dezvăluite de către judecătorul Grădinaru. De ce se opun politicienii

„Păi relativ recent este de când făceam eu teren și era problema despre începerea funcționării ANABI (n.r. Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate)“, a adăugat Laura Duță.

„Au fost pași, a fost modificată legea, a fost și o sensibilizare pentru a cunoaște oamenii despre ce este vorba. De multe ori, prejudiciile nu prea le mai găsești prin țară, ci trebuie să colaborezi și cu alte autorități. Este foarte important ca în faza de urmărire penală să se ia acele măsuri asiguratorii, să se pună sechestre pe bunuri - acum s-a prevăzut și posibilitatea aceasta, deja sunt 3 ani de când instanțele și parchetele au obligație să nu le mai țină ani întregi fără să se uite nimeni la ele, ci să le verifice periodic, să vadă că mai subzistă etc.

Poate s-a lămurit și chestiunea cu prejudiciul, că la început la chestiunile acestea de prejudiciu făceau ceva așa, pe ce aveau la momentul ăla, să zicem 3 milioane de euro, iar după ce se lămureau lucrurile ajungeau la un milion sau 500.000. De aceea este important să ai aceste mijloace la îndemână, să poți cere instanței să reevalueze posibilitatea menținerii sau ridicării acestor măsuri.

Luarea acestor măsuri asiguratori indisponibilizează sumele de bani, bunurile, iar la final, cei care au aceste atribuții, ANABI și cine mai are atribuții, să poată să le valorifice. Noi, instanțele nu mai avem atribuții privind recuperarea prejudiciului. Sunt autorități din zona executivului“, a spus președintele CSM.

CITEȘTE ȘI         -        EXCLUSIV  Ministerul Finanțelor, notă privind salariile magistraților. Grădinaru (CSM): Este malițioasă și neadevărată! / video

Președintele CSM, avertisment

„De asta v-am întrebat dacă funcționează sau nu lucrurile, pentru că este important să știm că puterea judecătorească este o putere importantă în statul român. Pe de o parte, parcă unii politicieni nu știu, iar pe de altă parte colectează ceva sume de bani, prin deciziile luate în justiție, la bugetul statului“, a adăugat jurnalista Laura Duță.

„Se pare că sunt și alte instituții care au atribuții în recuperarea sumelor la buget, care ar trebui să-și facă datoria, zic eu, mai cu sârg“, a mai spus Daniel Grădinaru, președintele CSM.

CITEȘTE ȘI        -         EXCLUSIV  ”Nu se poate vorbi despre contributivitate la pensiile magistraților”. Președintele CSM, judecătorul Grădinaru, avertizează că se ajunge la blocarea PNRR

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel