Record mondial. Cu cât s-a vândut cea mai scumpă pană din lume
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Guardian Australia
Captură de ecran / Foto: Video Youtube Guardian Australia
Află în articol cu cât s-a vândut pana la licitație.

O singură pană a păsării huia, acum dispărută din Noua Zeelandă, a stabilit un record mondial după ce a fost vândută la o licitație pentru 46521,50 dolari neozeelandezi (28417 dolari, 22409 lire sterline).

Pana, care inițial se aștepta să ajungă până la 3.000 de dolari, a depășit cu 450% recordul anterior, care era pentru o pană din aceeași specie.

Pasărea huia era sacră pentru poporul Māori. Penele sale erau adesea purtate ca pălării de către șefi și familiile lor și, de asemenea, erau dăruite sau comercializate.

Ultima sa apariție confirmată a avut loc în 1907, dar au fost raportate apariții neconfirmate timp de douăzeci până la treizeci de ani după aceea, potrivit Muzeului din Noua Zeelandă.

Huia era o pasăre cântătoare mică din familia Callaeidae din Noua Zeelandă și era cunoscută pentru abilitățile sale de sărit și pentru penajul frumos, care se distinge prin vârful alb de pe margine.

Pana vândută era „într-o stare minunată”, a declarat Leah Morris, șefa departamentului de arte decorative de la casa de licitații Webb's.

„Are încă strălucirea sa foarte distinctă și nu a fost afectată de insecte”, a declarat ea pentru BBC.

Achiziționată doar de colecționari cu licență

Casa de licitații a încadrat obiectul în spatele unei sticle de protecție UV și cu hârtie de arhivă, ceea ce înseamnă că va avea o „viață foarte lungă”, a adăugat Morris.

Pana este înregistrată ca taonga tūturu în cadrul unui sistem de protecție a obiectelor fabricate în Maori. Doar colecționarii care au avut licență în sistem au putut să o achiziționeze, iar aceasta nu poate părăsi țara fără permisiunea Ministerului Culturii și Patrimoniului.

Interesul ridicat și entuziasmul din partea neozeelandezilor au contribuit, de asemenea, la creșterea prețului, potrivit șefei de departament.

„Am avut un număr record de oameni care au vrut să devină colecționari înregistrați. În Noua Zeelandă, ne pasă foarte mult de îngrijirea pământului, mediului și a florei și faunei noastre. Cred că poate pentru că această pasăre este acum dispărută, ne uităm la alte păsări din Noua Zeelandă și spunem că nu vrem ca asta să se mai întâmple vreodată”, a mai precizat Leah Morris.

În trecut, penele de huia reprezentau un semn de statut pentru poporul Māori. Fiind deja o pasăre rară înainte de sosirea europenilor, specia a devenit o țintă pentru colecționarii și comercianții de modă după ce a câștigat popularitate în rândul celor care au venit în Noua Zeelandă, ceea ce a dus la dispariția ei, potrivit Muzeului din Noua Zeelandă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel