Rechini testați pozitiv la cocaină. Concentrații de până la 100 de ori mai mari
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Au fost testați pozitiv la cocaină mai mulți rechini.

Rechini de pe coasta Braziliei au fost testați pozitiv la cocaină, spun oamenii de știință.

Biologii marini au testat 13 rechini brazilieni cu nas ascuțit luați de pe țărmurile de lângă Rio de Janeiro și au constatat că aceștia prezentau niveluri ridicate de cocaină în mușchii și ficatul lor.

Concentrațiile erau de până la 100 de ori mai mari decât cele raportate anterior pentru alte creaturi acvatice.

Cercetarea, efectuată de Fundația Oswaldo Cruz, este prima care a constatat prezența cocainei în rechini.

Experții cred că drogul ajunge în ape prin intermediul laboratoarelor ilegale în care drogul este fabricat sau prin excrementele consumatorilor de droguri.

Pachetele de cocaină pierdute sau aruncate de traficanți pe mare ar putea fi, de asemenea, o sursă, deși acest lucru este mai puțin probabil, spun cercetătorii.

Efecte similare asupra animalelor

Sara Novais, ecotoxicolog marin la Centrul de Științe Marine și de Mediu al Universității Politehnice din Leiria, a declarat pentru revista Science că descoperirile sunt „foarte importante și potențial îngrijorătoare”.

Toate femelele din cadrul studiului erau însărcinate, însă consecințele expunerii la cocaină pentru fetuși sunt necunoscute, spun experții.

Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a stabili dacă cocaina schimbă comportamentul rechinilor.

Cu toate acestea, cercetări anterioare au arătat că este probabil ca drogurile să aibă efecte similare asupra animalelor precum asupra oamenilor.

Anul trecut, în eșantioane de apă de mare colectate în largul coastei de sud a Angliei au fost găsiți compuși chimici, inclusiv benzoilecgonină, care este produsă de ficat după consumul de cocaină, informează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel