Data actualizării:
Data publicării:

Reacții variate ale statelor-membre UE după reintroducerea controalelor vamale în Germania. Quo vadis, Schengen?

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Guvernul german condus de Olaf Scholz a anunțat reintroducerea controalelor temporare la toate cele nouă frontiere terestre ale țării, o decizie care a provocat reacții mixte pe scena internațională.

În timp ce unii parteneri europeni au criticat această măsură, considerând-o „inacceptabilă”, extrema dreaptă a salutat-o cu entuziasm, notează The Guardian.

Guvernul german, deja sub presiunea unei opoziții în creștere, a extins controalele la frontierele cu Austria, Polonia, Cehia, Elveția, Franța, Luxemburg, Belgia, Țările de Jos și Danemarca.

Decizia guvernului german vine într-un context sensibil, după o serie de atacuri cu cuțitul comise de solicitanți de azil și după succesul istoric al partidului de extremă dreaptă Alternative für Deutschland (AfD) în două alegeri regionale importante din estul țării, mai notează sursa citată.

Ministrul de Interne, Nancy Faeser, a explicat că măsurile sunt necesare pentru a limita migrația și a „proteja împotriva pericolelor acute reprezentate de terorismul islamist și criminalitatea gravă”.

Cu toate acestea, criticii, atât interni, cât și internaționali, consideră că măsura are o motivație politică și nu va avea un impact real asupra securității statului.

Reacții internaționale variate

Cancelarul Olaf Scholz a apărat ferm această decizie în fața parlamentului, subliniind că Germania „va continua să o aplice, chiar dacă devine dificil în relațiile cu vecinii noștri”. Măsura vine cu doar câteva zile înaintea unor alegeri regionale cruciale în Brandenburg, unde se așteaptă ca AfD să câștige.

Din partea Poloniei, prim-ministrul Donald Tusk a fost primul care a criticat public reintroducerea controalelor, numind-o „inacceptabilă din perspectiva Poloniei” și cerând mai mult sprijin din partea Germaniei pentru securizarea frontierelor externe ale UE, în loc de înăsprirea controalelor interne.

De asemenea, prim-ministrul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a avertizat că este greșit să se treacă la „excepții ad-hoc de la acordul Schengen”, afirmând că „răspunsul nu poate fi eliminarea unilaterală a Schengen”.

Pe de altă parte, unii lideri europeni au avut o abordare mai moderată. Ministrul de interne ceh, Vít Rakušan, a declarat că nu se așteaptă la schimbări majore, deoarece controalele vor fi, în mare parte, aleatorii și vizate pe baza informațiilor furnizate de poliție.

Reacții din partea extremei drepte

În contrast, liderii partidelor de extremă dreaptă din Europa au salutat măsura Germaniei. Geert Wilders, liderul Partidului Libertății din Olanda, a declarat că decizia guvernului german este o „idee excelentă” și a întrebat când va urma și Olanda acest exemplu.

La rândul său, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a postat pe platforma X (fostă Twitter): „Bine ați venit în club”.

Marine Le Pen, lidera Rassemblement National din Franța, a reamintit că partidul său a propus un sistem similar de control dublu – extern și intern – în alegerile recente, fiind respinsă ideea la acea vreme: „Acum Germania face acest lucru. Când va urma și Franța?”, a întrebat Le Pen, mai scrie The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel