Reacții ALERGICE provocate de vaccinul anti-COVID. Medicul Sandra Alexiu, explicații
Autor: Doinița Manic | Publicat pe: 19 dec 2020, 10:00
WhatsApp
Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie din București și membră a Grupului de Vaccinologie, a explicat ce înseamnă de fapt o reacție severă provocată de un vaccin.

"Avem două persoane care au făcut reacții alergice severe de tip anafilaxie în Marea Britanie și o persoană în SUA. Asta nu e deloc un număr mare. Este exact procentul de persoane alergice care sunt în populație, fără să fie neapărat vaccinate.

Pe de altă parte, dacă știm că suntem alergici, contraindicațiile actuale pentru orice fel de vaccinare sunt dacă am avut un istoric de reacție gravă, de tip anafilactic la o vaccinare anterioară, atunci această vaccinare nu se va mai face. Prin urmare, nu se pune problema de mici iritații, de mici bubițe, urticarii sau mâncărimi pe care le avem de la diverse alimente, ci vorbim de o reacție gravă în antecedentele personale la o vaccinare. Asta este o contraindicație foarte clară

În rest, toată lumea care va decide să se vaccineze trebuie să știe că fiecare centru este dotat cu trusă de intervenție cu adrenalină, special pentru a combate șocul anafilactic și nu se va face această vaccinare fără ca fiecare centru să fie dotat cu tot ce trebuie pentru acest lucru. Reacția alergică apare la scurt timp, în primele 15 minute care sunt prevăzute pentru ca pacientul să fie supravegheat. Pe de altă parte, să știți că sunt extrem de rare. Eu, în 26 de ani de carieră nu am văzut niciodată o reacție anafilactică.", a explicat Sandra Alexiu pentru Digi24.

VEZI ȘI: Reacție SEVERĂ la vaccinul anti COVID de la Pfizer

Clarificare despre posibilele reacţii alergice raportate după administrarea vaccinului COVID-19 Pfizer/BioNTech

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?