Reacția părinților când află că au un copil gay. Interviu cu Ciprian Chiujdea, actorul principal din „Trei kilometri până la capătul lumii”
Ciprian Chiujdea, actorul din rolul pricipal în filmul „Trei kilometri pana la capătul lumii”, ne-a oferit un interviu exclusiv în care a povestit ce a stat la baza producției care a câștigat premiul „Queer Palm”, la Cannes.
„Vorbește-ne, înainte de toate, despre rolul tău în filmul ”Trei kilometri până la capătul lumii”. Acolo joci un tânăr gay din provincie, care se întoarce acasă și trece prin tot felul de traume. Ce ai putea să ne spui despre plotul filmului în așa fel încât să nu încalci vreo regulă a producției?”
Ciprian Chiujdea: „Da, filmul într-adevăr îl are ca personaj principal pe Adi, dar cred că în proporție mai mare este important tatăl. Filmul nu este doar povestea lui Adi. Este despre reacția societății în care acest tânăr se regăsește, o comunitate restrânsă, atunci când se află că face parte din comunitatea LGBT. Cred că filmul vorbește despre faptul că toți vrem să facem bine, dar mai mult urmărim binele în interesul nostru. Vorbește despre iubirea pe care o au părinții față de copil și dacă aceasta este condiționată sau necondiționată. Iubirea și respectul pe care părinții le au față de copil se schimbă cumva atunci când societatea pune presiune pe ei. Cam despre asta e filmul.”
„Ați luat premiul Queer Palm, la Cannes. Care au fost reacțiile după ce oamenii au văzut prima dată filmul?”
Ciprian Chiujdea: „Pentru mine a fost o încântare. Cannes a fost cu tot o experiență pentru care nu pot să spun decât că sunt recunoscător și că am rămas șocat de ceea ce se întâmplă. Am rămas uimit de toată grandoarea evenimentului și publicul a primit filmul foarte bine. Și l-a apreciat, presa internațională și cea europeană în principal. A fost un film foarte apreciat. Cred că s-a simțit asta și după genericul de final. Pentru că au fost standing ovations timp de minute întregi. M-au oprit oameni și pe stradă să-mi zică cât de tare a fost filmul, m-au oprit oameni să facă poze cu mine. A fost super bine primit în Europa”
„Cât de important e să ai un film care ajunge la Cannes și cât de important este să mai și pleci de acolo cu un premiu?”
Ciprian Chiujdea: „Cred că este cel mai puternic lucru care îi se poate întâmpla unui film. Pentru că expunerea de care ai parte la Cannes este una care nu se poate regăsi nicăieri, sincer. Sunt multe alte festivaluri, poate la fel de mari, dar nu la fel de valoroase după nume. Pentru că la Cannes se știe că este cea mai mare comunitate de oameni care iubesc filmul. E foarte important ca un film să ajungă într-un festival atât de mare. Și cred că este dorința oricărui actor, regizor, producător ca filmul lui să ajungă la Cannes. Deci da, este un lucru foarte important să ai parte de o experiență de genul acesta.”
„Ce așteptări aveți?”
Ciprian Chiujdea: „Emanuel Pârvu a făcut filmul ăsta gândindu-se din punctul lui de vedere, al unui bărbat alb, hetero. El a vrut să facă filmul ăsta pentru a porni o dezbatere, pe un subiect despre care nu se vorbește foarte civilizat în media mainstream românească. Adesea sunt ocolite problemele din comunitate. Deci sper ca filmul să fie primit bine și să pornească niște discuții între oameni. Să fie un motor de schimbare, dacă s-ar putea. Cred că asta e speranța. A fost foarte curajos Emanuel, încât să înceapă producția acestui film.
Lucrurile se mișcă, încet încet, și comunitatea are vizibilitate, dar încă nu ne simțim suficient de în siguranță să ne afișăm pe stradă. Cred că asta l-a stârnit să facă filmul. El a pornit de la cazul de viol din Vaslui, cu acei cei cinci agresori și o fată. S-a bazat pe faptul că atunci societatea s-a întors împotriva fetei. Din cauza presiunii satului, până și tatăl victimei a declarat că a fost vina fetei, pentru că nu avea ce căuta acolo”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News