Data actualizării:
Data publicării:

RBC: Consecinţele unui eventual accident la Centrala Nucleară Zaporojie, de zece ori mai mari decât în cazul exploziei de la Cernobîl

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp

RBC: Consecinţele unui eventual accident la Centrala Nucleară Zaporojie, de zece ori mai mari decât în cazul exploziei de la Cernobîl.

Compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Enerhoatom, a transmis un comunicat în care atrage atenţia asupra consecinţelor unui eventual accident la Centrala Nucleară Zaporojie, aflată sub controlul trupelor de ocupaţie ale Rusiei - scrie, marţi, agenţia RBC. Experţii Enerhoatom susţin că au folosit în acest sens date privind consecinţele dezastrului nuclear de la Cernobîl, din 1986.

"La reactorul Nr.4 al centralei de la Cernobîl, erau 2.200 de ansambluri de combustibil, în timp ce la Centrala Nucleară Zaporojie, în şase reactoare şi în depozitul de combustibil nuclear uzat sunt până la 18.000 de astfel de ansambluri (de 9-10 ori mai multe). Prin urmare, consecinţele unui accident la Centrala Nucleară Zaporojie pot fi de zece ori mai mari decât în 1986 la Cernobîl. Dacă are loc un dezastru, potenţiala suprafaţă a zonei de excludere va fi de până la 30.000 de kilometri pătraţi (cât 10 zone de excludere de la Cernobîl); regiunea Zaporojie va fi, de fapt, pierdută pentru condiţii de viaţă şi agricultură; suprafaţa teritoriului potenţial contaminat ar fi de până la două milioane de kilometri pătraţi, iar gradul de contaminare a altor teritorii din Ucraina şi din Europa, din Rusia şi din Belarus va depinde de vânt; numărul lichidatorilor consecinţelor ar putea fi de cel puţin un milion de persoane; numărul morţilor - zeci de mii, în funcţie de numărul actual de oameni aflaţi în regiunea Zaporojie; numărul de persoane evacuate/relocate - cel puţin două milioane; râul Nipru va fi poluat un număr imens de ani; ar putea avea loc o eliberare de cesiu radioactiv 137 în cantităţi periculoase pentru sănătatea umană, pentru sol şi pentru acumulările de apă; cea mai mare parte a emisiilor ar afecta Ucraina, dar vor avea de suferit şi UE, Belarus şi Rusia" - se arată în comunicatul Enerhoatom.

Potrivit agenţiei, un accident la Centrala Nucleară Zaporojie ar putea fi provocat de un incendiu, explozie sau deteriorări produse de obuze, bombe sau rachete. Amintim că, pe data de 5 august, invadatorii ruşi au tras de două ori asupra Centralei Nucleare Zaporojie. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a numit aceste atacuri ale ruşilor drept teroare şi a cerut sancţiuni împotriva Rosatom, agenţia nucleară a Rusiei. UE, de asemenea, a condamnat bombardarea centralei şi a cerut Rusiei să permită accesul experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, conform Rador.

VEZI ȘI: Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului

Ucraina a raportat marţi intense bombardamente ruseşti în zona liniei frontului, în timp ce ambele părţi s-au învinuit reciproc pentru loviturile din weekend asupra centralei nucleare din Zaporojie, sudul Ucrainei, ceea ce a suscitat îngrijorarea comunităţii internaţionale cu privire la o eventuală catastrofă nucleară, relatează Reuters.

Confruntări violente au fost semnalate în localităţile din prima linie din apropierea oraşului Doneţk (est), unde oficialii ucraineni afirmă că trupele ruse lansează valuri de atacuri în timp ce încearcă să preia controlul asupra zonei miniere Donbas.

Situaţia în regiune este tensionată - bombardamentele sunt constante de-a lungul întregii linii a frontului... Inamicul foloseşte, de asemenea, foarte mult atacurile aeriene, a declarat guvernatorul ucrainean al regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, pentru televiziunea ucraineană.

Inamicul nu are succes. Regiunea Doneţk rezistă, susţine el.

În jurul Harkovului, în nord-est, forţele ucrainene au preluat controlul asupra localităţii Dovghenke, de unde i-au alungat pe ocupanţii ruşi, înaintând acum spre Izium, a declarat consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici într-un video postat pe YouTube.

'Situaţia este foarte interesantă pe teren. Forţele ucrainene înaintează cu mare succes. Încercările Rusiei de a recâştiga terenul pierdut nu au avut succes. Ucraina ar putea în cele din urmă să încercuiască' trupele ruse, a spus el, referindu-se probabil la zona Harkovului.

În sud-est, podul-cheie Antonovski peste fluviul Nipru în regiunea Herson, a fost din nou vizat de forţele ucrainene care încearcă să perturbe liniile de aprovizionare ruseşti.

Iuri Sobolevski, adjunctul şefului ucrainean al consiliului regional Herson, înlăturat din funcţie de forţele de ocupaţie ruse, a declarat pe Telegram că podul a fost grav avariat după acţiunile din timpul nopţii.

Reuters nu a putut verifica în mod independent aceste informaţii.

Rusia a continuat să se concentreze pe întărirea poziţiilor sale defensive în sudul Ucrainei în weekend, desfăşurând în acelaşi timp atacuri asupra poziţiilor Kievului în regiunea Doneţk (est), indică marţi Ministerul britanic al Apărării în buletinul său zilnic privind evoluţia situaţiei pe frontul din Ucraina.

Bahmut a fost cea mai de succes axă a Moscovei în Donbas (estul Ucrainei) în ultimele 30 de zile, Rusia a reuşit să avanseze doar aproximativ 10 km (6 mile) în regiune, indică ministerul citat.

În alte sectoare din Donbas, unde forţele ruse încearcă să străpungă apărarea ucraineană, trupele sale nu au câştigat mai mult de 3 km în această perioadă de 30 de zile, mult mai puţin decât era planificat, se mai spune în comunicatul Ministerului britanic al Apărării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel