Data publicării:

Răzbunarea hackerilor pentru Alexey Navalny. O bază de date cu informații despre circa 800.000 de deținuți ar fi furată de la ruși

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Află mai multe despre cum ar fi fost răzbunat fostul opozant Alexey Navalny.

La câteva ore de la moartea lui Alexey Navalny, un opozant al regimului de la Kremlin, un grup de hackeri anti-Kremlin a căutat răzbunare.

Folosindu-se de accesul lor la o rețea de calculatoare legată de sistemul penitenciar rusesc, hackerii au plasat o fotografie a lui Navalny pe site-ul web al contractorului închisorii, conform informațiilor furnizate de CNN.

”Trăiască Alexey Navalny!”, era scris într-un mesaj pe site, însoțit de o fotografie cu Navalny și soția sa Yulia la un miting politic.

Se pare că aceștia au furat și o bază de date care conținea informații despre sute de mii de prizonieri ruși, rudele și contactele acestora, inclusiv, susțin hackerii, date deținute despre prizonierii din colonia penală din Arctica, unde Navalny a murit în data de 16 februarie.

Hackerii, care spun că sunt de mai multe naționalități, inclusiv expatriați ruși și ucraineni, împărtășesc aceste date, inclusiv numerele de telefon și adresele de e-mail ale prizonierilor și ale rudelor acestora "în speranța că cineva îi poate contacta și ajuta să înțeleagă ce s-a întâmplat cu Navalny", a declarat pentru sursa citată un hacker care susține că este implicat în această breșă.

Reduceri pentru deținuți

În plus, hackerii și-au folosit accesul la economatul online al sistemului penitenciar rusesc, de unde membrii familiilor cumpără mâncare pentru deținuți, pentru a schimba prețurile unor produse precum tăiței și conserve de carne de vită la o rublă, ceea ce reprezintă aproximativ 0,01 dolari, potrivit capturilor de ecran și videoclipurilor cu achiziții din magazinul online postate de hackeri.

În mod normal, aceste bunuri costă peste 1 dolar.

A fost nevoie de câteva ore pentru ca administratorul magazinului online al închisorii să observe că rușii cumpărau mâncare pentru câțiva bănuți, potrivit hackerului implicat. Și ar fi trebuit să treacă trei zile până când personalul IT de la magazinul închisorii a reușit să oprească complet reducerile oferite, potrivit relatării hackerului.

Sute de mii de persoane în baza de date

Hackerii susțin că baza de date conține informații despre aproximativ 800.000 de deținuți, rudele și contactele acestora. O analiză a datelor efectuată de sursa citată a descoperit unele intrări duplicate în baza de date, dar că aceasta conține în continuare informații despre sute de mii de persoane. 

Magazinul online al închisorii la care hackerii par să fi pătruns este deținut de statul rus și oficial cunoscut sub numele de JSC Kaluzhskoe, conform sursei citate. JSC Kaluzhskoe deservește 34 de regiuni din Rusia.

Navalny, un lider politic care s-a luptat împotriva corupției Guvernului rus, a murit în data de 16 februarie într-o închisoare. SUA îl consideră pe președintele rus Vladimir Putin responsabil pentru moartea lui Navalny, a spus președintele american Joe Biden.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel