Războiul din Siria: SUA a obținut o promisiune importantă din partea Turciei
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ
Foto cu caracter ilustrativ
Turcia a promis SUA că 'zona sa de securitate' din nordul Siriei va fi temporară şi nu va determina strămutări masive de populaţie, a declarat joi un înalt oficial american.

'Turcii ne-au asigurat în mai multe rânduri că nu au nicio intenţie - absolut nicio intenţie, de la preşedintele ( Recep Tayyip) Erdogan până la alţi oficiali de rang inferior - să rămână un timp îndelungat în Siria', a declarat presei emisarul special al SUA pentru Siria, James Jeffrey, la bordul avionului secretarului de stat american Mike Pompeo, informează AFP, preluat de Agerpres.

Destinaţia zborului este Israel, a doua etapă după Ankara, unde preşedintele Erdogan i-a promis vice-preşedintelui american Mike Pence că Turcia îşi va suspenda operaţiunile militare în nordul Siriei timp de 5 zile pentru ca luptătorii kurzi să se poată retrage. Conform acordului dintre SUA şi Turcia, Ankara ar urma să beneficieze de o 'zonă de securitate' de 32 km în interiorul Siriei din care se aşteaptă retragerea miliţiilor kurde ale YPG, despre care Ankara consideră că întreţin legături cu separatiştii PKK din Turcia.

Deşi Pence a afirmat că forţele kurde au început deja să se retragă, Jeffrey a recunoscut că luptătorii kurzi, aliaţi ai Washingtonului în lupta împotriva jihadiştilor grupării Stat Islamic, sunt nemulţumiţi. 'Facem tot ce putem pentru a convinge YPG să se retragă recurgând la metoda 'morcov vs băţ', în acest caz sancţiunile de care dispunem', a afirmat el.

Oficialul american a precizat că Turcia a promis că urmăreşte să-i blocheze doar pe luptătorii YPG şi nu întreaga populaţie kurdă. 'Sperăm că nu va avea loc o deplasare în masă a populaţiei', a afirmat James Jeffrey. 'Am fost foarte, foarte fermi şi foarte insistenţi în legătură cu asta'.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel