Data publicării:

Războiul chiriașilor vs. proprietarii din București. „Adaptați chiriile în funcție de salariul minim!” / „De ce nu faceți scandal și că dați pe un pachet de țigări 25 de lei?”

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Economie
WhatsApp

O chirie bună sau decentă în București este considerată undeva la 350-400 de euro pentru o garsonieră.

Alegeri prezidentiale 2024

Ce ar putea înseamna o chirie bună? O garsonieră care să fie la maximum 15 minute de metrou, să aibă centrală (pentru că știm că a avea apă caldă și căldură în capitala României este un lux), să aibă măcar 30 metri pătrați și, dacă se poate, să nu fie bloc mai vechi de 1980, de preferat bloc nou. Cu aceste „caracteristici”, o garsonieră în București ajunge undeva la 350-400 de euro. Desigur, dacă este la 2-3 minute de metrou, se află în bloc nou și are peste 40 metri pătrați, deja vorbim de 450 euro minimum pentru o chirie.

 

Războiul chiriașilor versus proprietari în București

 

Cu aceste cifre începe războiul chiriașilor versus proprietari în București. Chiriașii consideră că este prea mult să dea asemenea sume pentru o garsonieră, în timp ce proprietarii spun că este economie de piață și pun ce preț vor.

 

O tânără a spus că proprietarii care dau în chirie ar trebui să-și ajusteze prețurile în funcție de salariul minim pe economie.

 

„Oameni buni, dragi proprietari, sunteți normali la cap? Sunt oameni care au salarii de 2200 lei net. Cum Doamne iartă-mă să fie capabil un tânăr amărât, la început de drum, cu un job poate foarte prost plătit, să dea 300 euro pe o chirie (minim) + utilități, ca să nu mai zic de mâncare, transport, medicamente etc?! Treziți-vă la realitate! Nu vă mai bateți joc de noi, tinerii, care nu avem unde să stăm și profitați de pe urma noastră. Adaptați chiriile în funcție de salariul minim pe economie! Nu toți își permit să plătească sume exorbitante impuse de voi, n generații, și nu mai știu ce. 

 

În ziua de azi, noi, tinerii, abia reușim să trăim. Suntem poate mai bolnavi decât bătrânii, sunt depresivi, mâncăm prost, dormim puțin și prost, ca să ce? Ca să vă plătim vouă chiriile „premium” când, de fapt și de drept, nici pe jumătate nu merită unele?! Muncim pentru voi sau pentru noi de fapt? Aveți și voi copii, aveți și voi familii. Fiți umani. Niciodată nu știți când puteți fi în locul nostru”, a scris M.A. pe Facebook.

2. -imagine fara descriere- (chirie_54884500.jpg)

 

 

Ce nu spune acest mesaj de revoltă este că, în București, sunt destule garsoniere de închiriat și cu sume cuprinse între 150 - 200 de euro. Desigur, nu sunt „lipite” de metrou, au suprafețe mai mici, dar există suficiente locuințe de închiriat la sume acceptabile. De asemenea, dacă vrei o garsonieră aproape de metrou care costă 400 de euro, poți sta cu încă o persoană, iar costurile, evident, se împart. 

 

CITEȘTE ȘI: Un tânăr (34 de ani), care lucrează la Bolt și Uber, spune cât crede că ar trebui să fie salariul în București - https://www.dcnews.ro/un-tanar-34-de-ani-care-lucreaza-la-bolt-si-uber-spune-cat-crede-ca-ar-trebui-sa-fie-salariul-in-bucuresti_946010.html#google_vignette

 

 

Postarea tinerei a stârnit multe comentarii pe Facebook, redăm o parte dintre ele:

 

„Puteți sta cate doua persoane in camera în apartament cu două camere. La 300 de euro vin cate. 75 de euro de căciula, între timp strângeti și bani deoparte . Eu am stat și la bătrâni in gazdă. Nu are rost sa va înghesuiți atâția intr-o garsonieră. Puneți toți bani grămadă și cumpărați un apartament cu două camere daca tot insistați sa stați împreună. Eu am impresia că voi aveți alte nebunii in cap! Treaba voastră...”,

 

„Dragilor, nimeni nu exagereaza cu preturile, fiecare om dispune de bunurile sale cum vrea, le evalueaza cum si cat doreste. Ti se pare o pereche de pantofi scumpa, cauti in alta parte... ti se pare o chirie prea mare cauti altceva, nu te obliga nimeni. Fiecare om face ce vrea, va lamentati atat de parca ar trebui sa va ajute cineva. De ce nu faceti scandal ca este 25 de lei un pachet de tigari, ca este 8 lei o cola. Fiecare consuma ce isi permite si sta unde isi permite. Fiecare vinde sau inchiriaza cu cat doreste, piata, adica cererea si oferta, stabileste preturile”,

 

„Ma mir cate personaje in tara noastra se vaita ca nu-si permit chiria. In schimb nu au o problema sa dea 700lei/ luna pe tigari, sute de lei pe bere, sute de lei pe iesiri in oras, mii de euro pe masini. Mai si vor sa stea in centru, unde un 2 camere sare de suta de mii de Euro. Si eventual sa fie mobilata si echipata lux. Pentru asa nivel de cheltuieli trebuie sa ai venit macar 3000 euro/gospodarie pe luna. Si banii acestia se fac relativ usor in Bucuresti. Nu castigi atat? Te duci dincolo de inelul principal. Nici acolo nu-ti permiti? Te duci si mai departe de centru. Sunt chirii de la 200 pana la 1000 euro pentru 2 camere. Ca sa intelegeti de ce preturile sunt asa cum sunt: la chirie randamentul in acest moment este in jur de 7% an. De ce ar investi cineva pentru un randament mai mic decat iti da banca la un depozit? Si majoritatea celor care dau acum in chirie NU sunt cei caror le-a dat Ceausescu apartament. Majoritatea au investit si vor sa aiba randament. Iar daca in continuare va pare ca este mare chiria, sunteti liberi sa va luati apartamentul propriu si sa locuti in el”.

 

VEZI ȘI: Cât e chiria la cea mai ieftină garsonieră din București. Așteptările chiriașilor versus realitatea din imobiliare

 

Prețul chiriilor a crescut în București, mai ales la blocurile noi.

Lumea încă mai speră că găsește garsoniere de închiriat cu 320 de euro care să fie aproape de metrou, spațioase, cu centrală termică, aer condiționat, loc de parcare și să nu fie la ultimul etaj. Doar că în București, la condițiile date, nu prea există garsoniere la un astfel de buget. Prețurile au ajuns să fie foarte mari.

 

Piața chiriilor înregistrează creșteri de la lună la lună și diferențe tot mai mari de preț între locuințe noi și vechi. Aceeași diferență este și între locuințele noi în proiecte de volum și cele din proiecte premium și high-end, la care facilitățile conexe și localizarea reprezintă principalele motive de creștere. 

O garsonieră într-un bloc nou, bifând cerințele de mai sus, poate ajunge și la 500 de euro. Există, desigur, și garsoniere ieftine, dar în niciun caz cu atâtea facilități.

În București nu există chirii ieftine dacă vrei toate condițiile - aer condiționat, centrală termică, etaj intermediar, aproape de metrou și parcare. Prețurile pentru astfel de cerințe sar de 400 de euro și se duc lejer spre 500 de euro.

Așadar, cei care caută chirii la prețuri mai mici n-au încotro și trebuie să se orienteze către blocurile vechi sau către zone mai slab conectate. 

Vedeți detalii aici - https://www.dcnews.ro/cat-e-chiria-la-cea-mai-ieftina-garsoniera-din-bucuresti-asteptarile-chiriasilor-versus-realitatea-din-imobiliare_935751.html

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel