Data publicării:

Război total pe piața energiei: CE atacă Gazprom pe legile antitrust

Autor: DCNews Team | Categorie: Economie
WhatsApp

Alegeri prezidentiale 2024

Comisia Europeană a anunțat, vineri, că purcede la întocmirea demersurilor legale împotriva gigantului rus Gazprom pentru practici antitrust în mai multe țări din Europa Centrală și de Est.

Comisarul european pentru concurență, Joaquin Almunia, a confirmat informația la un eveniment prilejuit de Ziua Europeană a Concurenței ținut în capitala Lituaniei, Vilnius. El a refuzat să dea un termen pentru aceste demersuri care vin în contextul unei bătălii purtate de UE pentru a scoate țările ex-sovietice din sfera de influență rusească.

”Este prematur să anticipăm care vor fi următorii pași ai acestei investigații, dar am trecut acum la faza pregătirii notificării privind obiecţiile”, a spus oficialul Executivului European, citat de EuObserver.

Mai multe detalii despre această anchetă a dat însă guvernul lituanian, țară care ocupă în prezent președinția UE. Executivul de la Vilnius a precizat că cercetările se vor finaliza până în 2014. Furnizorul de gaze naturale ar putea fi amendat cu până la 15 miliarde de dolari.

Almunia a confirmat că investigația are în vedere Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și Polonia.

Citește și ”Război UE-Rusia, pe frontul românesc. Miza-eliberarea Ucrainei și Moldovei”

Demersul este o victorie bifată de Lituania, care a determinat și în 2011 anchetarea Gazprom-ului, pentru a se verifica dacă această companie a abuzat de poziția dominantă pe piața europeană pentru a împiedica aprovizionarea din alte surse și pentru taxarea incorectă a clienților prin corelarea prețului la gaze cu prețul petrolului.

Țara baltică a făcut din politica energetică a UE una dintre prioritățile primelor 6 luni de mandat la cârma UE.

Lituania reclamă că plătește cu 35% mai mult decât Germania pentru gazul rusesc furnizat prin contract de către Gazprom.

Gazprom este un mamut al producătorilor de gaze care în 2012 a aprovizionat peste 20 de țări din Europa și restul statelor lumii cu care are contract cu 203,2 miliarde metri cub de gaze naturale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel