Data publicării:

Răsturnare de situație, lovitură pentru dezvoltatori după cutremurul din Turcia

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp

În urma cutremurului din Turcia, care a avariat grav peste 50.000 de clădiri, până la prăbușire, în spațiul public românesc a fost readusă în discuție siguranța pe care o oferă clădirile, mai vechi sau mai noi, în cazul unui cutremur de o intensitate semnificativă, de peste 7 pe Richter. 

Alegeri prezidentiale 2024

Opiniile sunt diverse. Experții spun că teoria potrivit căreia un bloc nou este mai prost construit decât unul vechi nu stă în picioare. Şi dacă, la primul cutremur, într-o locuinţă nouă apar mici crăpături în tencuială, nu ar trebui să ne îngrijorăm: ”Orice crăpătură într-un element neconstructiv are sens pozitiv pentru că absoarbe din energia seismului. Chiar sunt construcţii gândite în ideea asta. Tot ce se construieşte în România, cu excepţia unor hoţii, se construieşte foarte bine”, afirmă Gheorghe Pătraşcu, fost arhitect-şef al Capitalei, conform Observator. Arhitectul spune că singurul pericol este al clădirilor cu bulină roșie sau încadrate la clasa I de risc seismic, acolo unde, în cele mai multe cazuri, nu locuiesc proprietari, ci chiriași: ”Practic închiriază pericolul", adaugă Gheorghe Pătraşcu. Conform sursei citate, începând cu anul 1978, a fost introdus codul de proiectare seismică P100, cod care a devenit din ce în ce mai strict cu trecerea timpului. 

Dragoș Vîlceanu, fondator al Asociației Brokerilor Imobiliari, anticipa, conform unei opinii transmise prin imobiliare.net: ”Cu cât o clădire este mai veche, cu atât structura de rezistență este mai șubredă, iar acest lucru este cunoscut și de societățile de asigurări, care refuză să mai asigure clădirile cu risc seismic. De cealaltă parte, băncile evită și ele să mai acorde credite pentru clădirile care nu pot fi asigurate împotriva dezastrelor și a cutremurelor. Asta duce la un decalaj major al prețurilor, în funcție de anul de construcție”. 

Acesta anticipa o prăbușire a prețurilor apartamentelor din blocurile vechi. Citește aici mai mult

SONDAJ DCNEWS

Pentru a vedea ce opinie au oamenii, nu experții în domeniu, fie că vorbim de vânzări, fie că vorbim despre constructori, am realizat un sondaj la care au răspuns cititorii DCNews. 

Întrebați unde s-ar simți mai protejați în cazul unui cutremur, 81% au răspuns că într-un bloc vechi, ceea ce ar veni să răstoarne ideea conform căreia românii ar ocoli blocurile vechi în detrimentul celor noi. Doar 19% aleg varianta blocurilor noi. 

Citește și: Economie la costuri, clădiri mai puţin sigure. Iancu Guda: Trei sferturi din avuţia poporului român e în pericol. Nu luaţi decizii emoţionale!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel