Răsturnare de situaţie la Chişinău. Igor Dodon, candidatul comuniştilor, şi-a revendicat fotoliul de primar
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
dodon
dodon

Candidatul Partidului Comuniştilor, Igor Dodon, a câştigat din primul tur, duminică, alegerile pentru funcţia de primar al Chişinăului, obţinând 52% din voturi, arată rezultatele oficiale, după numărarea a 99% dintre buletinele de vot.

Comuniştii din R. Moldova au obţinut duminică o victorie surprinzătoare, reuşind să câştige pentru prima dată alegerile pentru Primăria Chişinău, acesta fiind primul lor succes electoral asupra partidelor proeuropene, după aproape doi ani de când au fost îndepărtaţi de la putere.

Surpriza este  mare, deoarece actualul  primar al Chişinăului, liberalul  Chirtoacă, pe care exit-pollul îl dădea câştigător din primul tur de scrutin, a acumulat doar 43% din voturi, în timp ce Valentina Buliga, reprezentantă a Partidului Democrat, are 2% din sufragii. Ceilalţi zece candidaţi au obţinut sub un punct procentual fiecare.

În ceea ce priveşte Consiliul Municipal, alianţa prooccidentală aflată la guvernare a pierdut şi aici. După numărarea a 90% din voturi, comuniştii au 27 de locuri (49,9% din sufragii), urmaţi de liberali cu 16 locuri (29,8%), PLDM - 7 locuri (12,8%) şi PD - un loc (2,7%).

Niciodată în istoria postsovietică a ţării nu a fost ales un candidat comunist la Primăria Chişinăului. După 1990, Capitala a avut cinci primari: Nicolae Costin (1990-1994), fruntaş al mişcării de emancipare naţională, Serafim Urechean (1994-2005), Vasile Ursu (2005-2007, asigură un interimat), Veaceslav Iordan (ianuarie - iunie 2007, asigură interimatul) şi Dorin Chirtoacă (iunie 2007- iunie 2011).

Victoria comuniştilor la Chişinău, coroborată cu rezultatele probabil bune pe care le vor obţine în teritoriu, ar putea influenţa şi politica la nivel central, analiştii considerând că se produce o nouă reaşezare de forţe ce va conduce probabil şi spre noi alegeri parlamentare anticipate.

Conform ultimelor date, rezultatele centralizate  sunt doar de la nivelul Capitalei, urmând ca voturile din suburbii să fie anunţate în perioada următoare. Este posibilă  chiar o nouă răsturnare de scor, deoarece în suburbiile Chişinăului au fost aşteptate la urne aproape un sfert din populaţia cu drept de vot a capitalei Moldovei.

Citeşte şi:

Dorin Chirtoacă, posibil câştigător la Primăria Chişinăului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel