Urmărește emisiunea live
Corpul de control al Ministerului Sănătăţii îl contrazice pe Alexandru Cumpănaşu: INML a respectat procedurile
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
medicina-legala
medicina-legala
Corpul de control al Ministerului Sănătăţii îl contrazice pe Alexandru Cumpănaşu şi anunţă că INML a respectat toate procedurile în ceea ce priveşte cazul Caracal. 

Verificările au fost dispuse de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, după ce, miercuri, Alexandru Cumpănașu a depus o solicitare în acest sens.Potrivit raportului, INML a respectat procedurile în analizarea probelor. Raportul Corpului de Control al Ministrului Sănătății privind Institutul Național de Medicină Legală "Mina Minovici" a fost finalizat.

Documentul a fost făcut public de către Alexandru Cumpănașu, vineri, după ce, miercuri, a făcut o solicitare la Ministerul Sănătății în care a cerut să fie dispuse verificări la INML, întrucât, din instituție s-ar fi scurs în presă informații false cu privire la cercetările medico-legale efectuate în cazul Alexandrei Măceșeanu.

Concluziile îl contrazic pe Cumpănaşu 

Controlul a vizat și verificarea respectării procedurilor administrative în procesul de comunicare publică sau a administrării expertizelor, fiind efectuată în acest sens, potrivit datelor din raport, o acțiune de documentare la nivelul Institutului.

Concluziile trasate în urma verificărilor, potrivit datelor din raport, sunt următoarele: în legătură cu informațiile contradictorii apărute „pe surse”, nu a fost posibilă identificarea persoanelor care au dezvăluit date/documente cu privire la realizarea expertizelor medico-legale. În același timp, a fost dispusă și măsura desemnării unei persoane din cadrul Institutului, care să aibă atribuții în comunicarea informațiilor de interes public, în condițiile legii. Ultima concluzie a raportului întocmit spune că, în această acțiune de documentare, nu au fost identificate elemente de încălcare a procedurilor de lucru în ceea ce privește analizarea probelor primite de către IML de la Unitatea de Parchet, conform Mediafax. 

INML va avea purtător de cuvânt

Datele raportului preciează în prima speță, care vizează procedurile de comunicare, că a fost constatat faptul că la nivelul Institutului Național de Medicină Legală „nu există un compartiment de relații cu presa și nici nu este desemnată o persoană cu atribuții în acest sens, drept pentru care a fost dispusă măsura desemnării unei persoane din cadrul INML, care să aibă atribuții în comunicarea informațiilor de interes public, în condițiile legii”.

În ceea ce privește a doua etapă a verificării, respective cea a modalității de lucru a probelor primate de la organelle abilitate, în raport se precizează faptul că au fost analizate procedurile operaționale de lucru ale structurilor de specialitate din cadrul IML, precum și rezultatele analizelor efectuate, iar din documente analizate a rezultat faptul că procedurile expertizei antropologice din cazul sesizat au fost respectate.

„Chiar dacă gradul înaintat de fragmentare, distrugere și fragilitate a probelor din acest caz a implicat o dificultate ridicată în realizarea obiectivelor etapelor mai sus menționate, expertiza a fost elaborată, redactată și remisă în 5 zile lucrătoare”, se arată în raport.

În ceea ce privește procedura operațională de laborator- Identificare, expertiza medico-legală prin examen ADN, expertiza genetică judiciară, în raport se precizează faptul că însumate, etapele unui protocol de analiză genetică a probelor de os durează aproximativ 5-7 zile de lucru.

Alexandru Cumpănaşu a anunţat că va depune plângere penală împotriva INML. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel