Data publicării:

Răspunsul lui Zelenski pentru Trump, după ce a zis că „va termina războiul din Ucraina în 24 de ore dacă va fi președinte”

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
După ce l-a invitat la Kiev pe fostul președinte al SUA, Zelenski și-a spus părerea despre „discursul electoral” al lui Trump.

Pentru prima dată, liderul ucrainean Volodymyr Zelenski și-a exprimat public îngrijorare neechivocă cu privire la sugestia lui Donald Trump că ar putea pune capăt războiului dintre Rusia și Ucraina într-o singură zi dacă revine la Casa Albă.

Într-un interviu acordat postului de televiziune Channel Four News din Marea Britanie, difuzat vineri, președintele ucrainean a descris afirmația candidatului republican drept "foarte periculoasă" - pe motiv că Trump nu a precizat cum ar arăta scenariul post-război, notează și CNN.

Zelenski a recunoscut că este posibil ca declarația lui Trump să fie doar o manevră electorală sau ceea ce el numește "un mesaj politic."

Cu toate acestea, el a afirmat că ideea că Trump, în calitate de președinte, ar putea lua decizii unilaterale care nu ar servi Ucrainei sau poporului său și ar încerca să le impună cu orice preț, "mă face să mă simt cu adevărat stresat."

Propensiunea lui Trump de a face afirmații categorice în domeniul politicii externe a revenit în atenție în mai anul trecut, când i-a spus jurnalistei CNN Kaitlan Collins: "Dacă sunt președinte, voi rezolva acea problemă într-o zi, în 24 de ore."

Întrebat cum, Trump a spus că s-ar întâlni atât cu Zelenski, cât și cu liderul rus Vladimir Putin, spunându-i lui Collins: "Ambii au puncte slabe și  puncte forte și în decurs de 24 de ore războiul va fi rezolvat, războiul va fi încheiat."

Zelenski s-a ferit în general să critice pe Trump, preferând să nu se implice prea mult în conflictul dintre democrați și republicani susținători ai lui Trump, care au blocat efectiv noi finanțări ale SUA pentru Kiev.

La Davos săptămâna trecută, în răspuns la o întrebare similară din partea unui jurnalist, liderul ucrainean a răspuns retoric, întrebându-se cum ar reacționa Trump dacă Putin ar invada Ucraina - într-un scenariu în care Trump ar elimina întreg sprijinul SUA - și ar începe să amenințe membrii NATO cu invazia.

Se crede că o victorie a lui Trump în noiembrie ar fi binevenită pentru Putin, oferindu-i oportunitatea, cel puțin, de a-și menține câștigurile teritoriale în Ucraina și de a declara o victorie.

În schimb, Zelenski continuă să insiste asupra faptului că nu poate exista un acord de pace care să nu prevadă retragerea tuturor forțelor rusești din teritoriile pe care le-au capturat din Ucraina începând din 2014, inclusiv Crimeea.

Capacitatea Ucrainei de a negocia pentru acest rezultat a fost semnificativ slăbită, cel puțin pe termen scurt, de eșecul contraofensivei din vara anului trecut.

Cu toate acestea, administrația Biden și alianța NATO au subliniat în mod repetat că Ucraina nu va fi constrânsă să încheie vreun acord cu Rusia, rezumându-se la fraza: "Nimic despre Ucraina, fără Ucraina."

Având șansa în interviul acordat postului Channel Four News să-l invite pe Trump în Ucraina, Zelenski nu a ezitat.

Întorcându-se către cameră, a spus: "Te rog, Donald Trump, te invit în Ucraina, la Kiev. Dacă poți opri războiul în 24 de ore, cred că este destul de motivată vizita."

"Poate că Donald Trump are într-adevăr o idee, o idee reală, și o poate împărtăși cu mine," a adăugat Zelenski, întorcându-se să răspundă jurnalistului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel