Răsfăţ după Crăciun: Guguluf cu ciocolată şi ceva... "Ce n-a văzut Parisul"
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Sărbătorile de iarnă sunt ocazia perfectă să îi răsfăţăm pe cei dragi cu bucate alese. Şi, ca întotdeauna, desertul este cel mai aşteptat moment al mesei. Iată ce mai puteţi pune pe masă până la Revelion sau chiar şi la petrecerea de Anul Nou!

Guguluful de ciocolată se face relativ repede şi uşor. Nu este nevoie să fii maestru în bucătărie! Iată de ce ai nevoie:

Pentru guguluf

220 g unt

50 g cacao

120 g iaurt grecesc (5% grăsime)

250 g făină

200 ml lapte

120 g zahăr

2 ouă

1 plic praf de copt

1 praf de sare

1 esenţă de vanilie

Pentru glazură

100 g ciocolată cu lapte

100 ml frişcă lichidă

Tapetezi o formă de guguluf şi încingi cuptorul la 170 °C. Combini untul cu cacaua, zahărul, laptele şi sarea şi le aşezi pe foc mic, amestecând constant până se omogenizează. Dai deoparte şi laşi la răcorit.  Amesteci făina cu praful de copt, încorporezi jumătate din ea în compoziţia de cacao şi amesteci, apoi adaugi restul.

Pui ouăle, unul câte unul, apoi iaurtul şi esenţa de vanilie. Torni compoziţia în formă şi o ţii la cuptor 40-45 de minute, până trece testul scobitorii. Laşi guguluful să se răcorească 15 minute înainte să-l scoţi din tavă.

Pentru glazură, topeşti ciocolata împreună cu frişca, amesteci şi laşi să ajungă la temperatura camerei. Pui glazura peste prăjitură şi decorezi după imaginaţie.

BONUS:

Prăjitură cu ciocolată "Ce n-a văzut Parisul"

INGREDIENTE

• 300 g de ciocolată

• 200 g de unt

• 180 g de zahăr

• 5 ouă

• 4 linguri de lapte

• 4 linguri de făină

PREPARARE

Topim ciocolata pe baie de aburi (bain-marie), și incorporăm laptele și zahărul. Luăm vasul de pe foc și adăugăm untul tăiat bucăți (la temperatura camerei). Se lasă amestecul să se răcească puțin, apoi se adaugă gălbenușurile, unul câte unul.

La final incorporăm și făina. Batem albușurile spumă, și le punem și pe ele în compoziție. Turnăm compoziția într-o formă de tort unsă cu unt, și o dăm la cuptorul încins în prealabil pentru circa 35 de minute. Dacă alegem acest interval de coacere, prăjitura va fi crocantă la exterior, și moale la interior.

Se pot adăuga aromele preferate: esență de rom, vanilie, migdale, portocale, vanilie, scorțișoară, nucșoară, etc. Pentru o cantitate mai mare, se pot dubla sau tripla ingredientele.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel