Data publicării:
RASCI cere revizuirea legislației privind publicitate medicamentelor fără prescripție medicală. România, singura țară din UE care nu o permite
RASCI a transmis un mesaj important cu privire la necesitatea revizuirii legislației privind publicitatea medicamentelor OTC în mediul digital.
Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI) a subliniat necesitatea revizuirii legislației privind publicitatea medicamentelor OTC (medicamente ce se eliberează fără prescripție medicală) în mediul digital, subliniind că România este singura țară din Uniunea Europeană care nu permite încă publicitatea acestor medicamente în social media și aplicații mobile.
Această discuție importantă a avut loc în contextul conferinței RASCI, ”Perspective asupra viitorului îngrijirii personale”, care s-a desfășurat, astăzi, la București.
”Permițând publicitatea medicamentelor OTC în social media și aplicații mobile, cu reglementări adecvate, ne putem asigura că pacienții au acces la informații esențiale pentru a lua decizii informate cu privire la sănătatea lor și, în același timp, sunt protejați împotriva publicității false sau înșelătoare.
Cu o populație tot mai conectată și cu o creștere semnificativă a folosirii internetului și a rețelelor de socializare în ultimii ani, este evident că este necesară adaptarea regulamentelor la noile realități digitale.
Conform datelor recente, România are una dintre cele mai mari rate de penetrare a internetului și utilizare a rețelelor de socializare și a aplicațiilor mobile din Europa, ceea ce ar putea oferi o oportunitate semnificativă pentru comunicarea unor informații utile și verificate către pacienţi”, a declarat Iulia Roșian, Președinte RASCI.
În prezent, publicitatea medicamentelor OTC către publicul larg este reglementată, dar OMS 194/2015 interzice publicitatea pe rețele de socializare și platforme online.
”Orice schimbare în reglementările privind publicitatea medicamentelor OTC trebuie să fie bine ponderată și să asigure siguranța și protecția pacienților români.
Suntem deschiși să analizăm propunerile în acest sens și să colaborăm cu toate părțile interesate pentru a ajunge la cele mai bune soluții pentru sănătatea publică. În absența modificărilor legislative imediate, se discută posibilitatea de a revizui Ghidul de Publicitate pentru a oferi claritate cu privire la publicitatea medicamentelor OTC în social media și aplicații mobile, ca metodă de aliniere la cadrul European și la realitatea curentă.
Această revizuire ar trebui să țină cont de cerințele stricte de siguranță și etică pentru a proteja sănătatea și interesele publicului”, a declarat Răzvan Prisada, Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România.
”În 2022, Consiliul Concurenței a publicat un raport care propune, între altele, o revizuire a legislației privind publicitatea medicamentelor OTC, pentru a nu exista diferențieri între canalele de promovare.
Astfel, ar trebui să se permită publicitatea în social media și aplicații mobile, sub anumite condiții stricte pentru a evita abuzurile. Totodată, regulile de vânzare și eliberare a medicamentelor OTC ar trebui să rămână consistente, indiferent de mediul de achiziție, cu asigurarea asistenței de către farmacist sau asistentul medical de farmacie în interacțiunea cu pacientul.
Este încurajată, așadar, modificarea legislaţiei în sensul permiterii expunerii la raft a medicamentelor OTC în cadrul farmaciilor / drogheriilor fizice.
Această expunere echivalează cu afișarea medicamentelor OTC pe site-ul respectivei unităţi farmaceutice, site care, de altfel, este considerat prelungirea virtuală a unităţii farmaceutice, conform prevederilor legale”, a declarat Dan-Virgil Pascu, Vicepreședinte al Consiliului Concurenței.
În conformitate cu Directiva 2001/83/CE și recomandările Consiliului Concurenței, RASCI a propus autorităților integrarea mediului digital ca formă sigură de comunicare și de promovare a medicamentelor OTC, în anumite condiții, inclusiv evaluarea și aprobarea de către ANMDMR și dezactivarea opțiunilor de interacțiune cu publicul, inclusiv comentarii, evaluări, distribuiri sau partajări.
”Este important să subliniem că orice schimbare în acest sens ar trebui să fie făcută cu atenție și cu respectarea tuturor normelor și standardelor etice.
Cu toate acestea, există soluții tehnice pentru implementarea publicității medicamentelor OTC în social media și aplicații mobile, astfel încât să se protejeze interesul publicului și să se asigure calitatea și veridicitatea informațiilor furnizate.
Atât permiterea acestui tip de publicitate, cât și expunerea medicamentelor OTC în fața tejghelei în farmacii, ar putea crea oportunități semnificative pentru educarea și informarea pacienţilor, ajutându-i să ia decizii mai bine fundamentate cu privire la gestionarea propriei sănătăți”, a declarat Diana Mereu, Director Executiv RASCI.
Desfășurat sub umbrela campaniei educaționale ”Despre sănătate, cu responsabilitate”, evenimentul a abordat subiecte de interes major pentru industria de îngrijire personală, precum introducerea publicității pentru medicamentele de tip OTC în social media și aplicații mobile sau posibilitatea expunerii acestor produse în fața tejghelei în farmacii.
Printre speakerii din cadrul conferinței s-au numărat Răzvan Prisada, Președinte al Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, Dan-Virgil Pascu, Vicepreședinte al Consiliului Concurenţei, dar și reprezentanți ai Colegiului Farmaciștilor din România și Consiliului Român pentru Publicitate.
”Despre sănătate, cu responsabilitate” este singura campanie din România care își propune să contribuie la informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală. Totodată, campania se bucură încă de la lansare de sprijin instituțional, precum și de susținere din partea profesioniștilor din domeniul sănătății și de alte entități interesate în creșterea nivelului de educație în domeniul sănătății la nivelul publicului român.
Despre medicamente cu eliberare fără prescripție medicală (fără rețetă)
Medicamentele care se eliberează fără prescripție medicală, cunoscute și ca OTC-uri (de la denumirea din engleză “over-the-counter”) sau, medicamente fără rețetă, se pot elibera direct din farmacie, nu au un regim special de administrare și nu necesită o rețetă medicală, fiind folosite pentru a trata sau a preveni o serie de afecțiuni.
Acestea se pot elibera direct din farmacie, fără a fi necesară o prescripție medicală și fără supravegherea medicului, cu condiția ca recomandările din prospect sau de pe etichetă să fie citite cu atenție și respectate.
Despre suplimente alimentare
Suplimentele alimentare sunt preparate ce conțin vitamine, săruri minerale sau alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic (fibre, aminoacizi, acizi grași, extracte vegetale sau animale), indicate atunci când, din anumite motive, aceste substanțe lipsesc sau nu se regăsesc într-o cantitate suficientă în dieta zilnică.
Etichetarea, prezentarea și reclama suplimentelor alimentare nu trebuie să atribuie acestora proprietatea de prevenire, tratare sau vindecare a unei boli umane sau să facă referire la astfel de proprietăți. Consumul de suplimente nutritive nu trebuie să înlocuiască o alimentație echilibrată.
Despre dispozitive medicale
Dispozitivele medicale sunt instrumente, aparate, materiale sau alte articole ce pot fi utilizate pentru activități precum diagnosticarea, prevenirea, monitorizarea, tratarea, ameliorarea sau compensarea unor afecțiuni, leziuni sau handicapuri, cât și pentru modificarea, înlocuirea anatomiei sau a proceselor fiziologice și controlul concepției.
Pot fi utilizate și pentru îngrijire personală, fără să necesite consultul unui medic, această categorie incluzând spray-uri nazale, pastile de gât, pastă de dinți pentru dinți sensibili, plasturi, etc.
Despre RASCI
RASCI (Asociația Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale), www.rasci.ro reunește producători, importatori și distribuitori de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC), suplimente alimentare și dispozitive medicale pentru îngrijire personală, activi pe piața din România: Bayer ConsumerHealth, Haleon, Kenvue, Sanofi, Reckitt, Fildas, Antibiotice, Perrigo, Zentiva, Angelini, Dr. Reddy’s, Sun Wave Pharma, Alcon, Sandoz, L’Oreal, DY Nutrition, BAUSCH+LOMB.
Asociația urmărește ȋn toate acțiunile sale informarea, educarea și responsabilizarea consumatorilor și pacienților români, implicit prin campania educațională
inițiată și derulată de asociație ”Despre sănătate, cu responsabilitate”, http://aleginformat.ro/.
Prin activitatea sa curentă, asociația încurajează cele mai ridicate standarde de etică în afaceri și susține transformarea într-un mediu concurențial echitabil, începând chiar cu membrii săi care au aderat la Codul Etic al asociației.
Scopul principal al RASCI este să asigure claritatea și obiectivitatea informației atât la nivelul populației, principalul beneficiar al produselor reprezentate, cât și la nivelul profesioniștilor din domeniul sănătății, cei care zilnic dau sfaturi și indicații de utilizare ale acestora. RASCI este afiliată la AESGP (Association of the European Self-Medication Industry), www.aesgp.eu, organizație europeană non-profit care este vocea sectorului de îngrijire personală în Europa și care reunește mai mult de 2.000 de companii și asociații profesionale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News