Raportare decese COVID. Ioana Mihăilă: Am cerut clarificări care vor sta la baza îmbunătăţirii modului de raportare
Data publicării:
Autor: Alexandru Ichim
WhatsApp
Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, s-a aflat astăzi în Parlamentul României unde a dat explicații cu privire la raportarea deceselor de Covid-19.

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat luni, la Parlament, că a cerut clarificări Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor, care vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID, scrie Agerpres. 

"Pe baza acestui raport am solicitat Institutului Naţional de Statistică, Şcolii Naţionale de Sănătate Publică şi Management Sanitar, direcţiilor de sănătate publică şi spitalelor clarificări, iar toate aceste clarificări vor sta la baza propunerilor şi măsurilor de îmbunătăţire a modului de raportare a deceselor COVID", a spus Mihăilă.

Ioana Mihăilă, în Parlament

Ea a afirmat că prezintă luni la Parlament raportul pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19, realizat de Comisia constituită cu acest scop.

"Mă aflu astăzi în Parlament să prezint cetăţenilor raportul pentru verificarea modului de raportare a deceselor COVID-19 realizat de Comisia constituită cu acest scop. Am decis să prezint datele din raport în cel mai transparent mod, aşa cum am decis să fac public raportul", a susţinut Mihăilă.

Miercurea trecută, Biroul permanent al Camerei a luat decizia de a o invita pe Ioana Mihăilă în plen, în urma unei solicitări făcute de deputaţii PSD.

”S-ar putea să nu aflăm niciodată”

Ministrul Sănătăţii a acordat un interviu la Europa FM în cadrul căruia a vorbit despre acest subiect. "S-ar putea ca niciodată să nu ştim câte persoane au decedat de Covid în această pandemie", a declarat Ioana Mihăilă. 

"M-as feri sa spun ca se adauga morti, sau ca se scad morti sau ca se ascund morti. Concluziile pe care le avem ca urmare a raportului preliminar arata ca, in diferite baze de date, prin diferite metode de raportare, s-au obtinut rezultate diferite. S-ar putea ca niciuna dintre ele sa nu ne dea un rezultat exact, asa cum s-ar putea ca nicodata sa nu stim cate persoane au decedat de COVID in aceasta pandemie. Fie ca nu au fost raportate corect, fie ca nu au fost inregistrate corect, fie ca nici macar nu au fost diagnosticate", a mai declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Decese COVID în România

Reamintim că după ce a fost demis din funcția de ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu a apărut public și a spus că la Ministerul Sănătății era o investigație în curs cu privire la datele raportate despre decesele COVID. El afirma că la Minister ajungeau raportate mai puține decese decât ar fi existat în realitate. Totuși, acesta nu a explicat de ce nu a făcut aceste declarații atunci când era direct responsabil de ceea ce se întâmplă la Ministerul Sănătății, ci a ieșit să vorbească abia după ce a fost demis de premierul Florin Cîțu.

Ministerul Sănătății a publicat, vineri, 14 mai, raportul privind decesele COVID. Potrivit acestuia, anul trecut, în Corona forms s-au înregistrat 16.120 decese, iar în alerte.ms.ro. 18.948 decese. Totuși, o explicație clară și pe înțelesul tuturor nu a fost dată. Nici cine sunt vinovații nu se știe. Deși PSD a cerut crearea unei comisii de anchetă care să stabilească exact cine se face vinovat de aceste diferențe, parlamentarii nu au votat propunerea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel