Raport OLAF EXPLOZIV. Sute de milioane de euro din fonduri europene, cheltuite ilegal
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Raportul OLAF pe 2019 arată că sute de milioane de euro din fonduri europene au fost cheltuite ilegal.

Raportul anual al Oficiului European de Luptă Antifraudă (OLAF) arată că în 2019 au fost utilizate necorespunzător fonduri în valoare de 485 de milioane de euro din bugetul Uniunii Europene, transmite joi dpa. Pentru 2018, bilanţul respectiv fusese de 371 de milioane de euro. OLAF anchetează fraudele cu fonduri europene, provenite de la cele 27 de state membre ale UE - în ultimă instanţă, de la contribuabilii europeni, în domenii cum ar fi cercetarea, subvenţiile agricole sau sprijinul pentru regiunile sărace.

Maşină de tricotat, valoare uriaşă



Manevre internaţionale tot mai complexe au fost folosite pentru deturnarea a 148 de milioane de euro în 2019, constată OLAF în ultimul raport. Anchetatorii au evidenţiat tendinţe noi sau recurente în înţelegerile între concurenţi la procedurile de achiziţie; scheme transfrontaliere; scheme referitoare la proiecte în ţări din afara Uniunii şi cercetare; contrabandă şi falsuri.

Un exemplu este o escrocherie care a implicat achiziţia şi revânzarea la suprapreţ a unor maşini de tricotat, cofinanţată din fonduri europene. În acest caz, OLAF a recomandat recuperarea a 3,3 milioane de euro. Instanţele din România i-au condamnat pe cei vinovaţi la un an şi patru luni de închisoare, cu suspendare, menţionează OLAF.

Un alt caz se referă la fonduri de 19 milioane de euro acordate unei organizaţii neguvernamentale pentru ajutorarea Siriei afectate de război; foşti angajaţi şi-au însuşit o parte din bani.

OLAF a anunţat că se concentrează mai mult asupra fraudelor cu fonduri destinate obiectivelor tot mai importante de sustenabilitate ale Uniunii Europene.

Oficiul a încheiat anul trecut 181 de anchete şi a deschis alte 223, precizează raportul, conform Agerpres. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel