Data actualizării:
Data publicării:

Beneficiarii programului Casa Verde, blocați de lipsa infrastructurii de stocare și birocrație. Corbu (AFM): Vom avea probleme în viitor /video

Autor: Tudor Polojan | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Aproape 130.000 de români care au accesat programul Casa Verde se confruntă cu dificultăți majore, fiind incapabili să livreze energia produsă în rețea din cauza lipsei de sisteme de stocare și a problemelor de racordare.

Citește și: EXCLUSIV ”Suntem la mâna lui Dumnezeu” în energie: ”Am făcut tot ce ni s-a cerut în UE, iar astăzi suntem dependenți de importuri”. Cum am ajuns să avem preț dublu față de Austria

Aceste aspecte au fost subliniate de vicepreședintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), Adrian Corbu, în cadrul evenimentului Energy Forum Ediția a XII-a: 2025 – anul marilor provocări, organizat de DC Media Group, trust media din care fac parte DC News, DC Business, DC Medical, Știri Diaspora, Defense Romania, Spectacola, Astrosens, Părinți și Pitici, DC Sport, DCNewsTV și RadioDCNews

Eu sunt un beneficiar al acestui program și văd pe propria piele cum se comportă sistemul. O mare problemă o avem și cu racordarea acestor sisteme și emiterea certificatelor de prosumator. Eu am opt luni de când am instalat sistemul și nu sunt prosumator nici în ziua de astăzi. N-am vrut să vorbesc cu nimeni, tocmai ca să văd dacă aceste chestiuni sunt reale. Asta cu siguranță ne va crea probleme în viitor, dacă nu vom reuși să eliminăm dezechilibrele din distribuție și transport – și dacă nu vom reuși să facilităm devenirea clientului casnic să ajungă și el prosumator într-un timp rezonabil, o lună, două, nu în opt luni de zile”, a declarat Adrian Corbu.

Adrian Corbu a precizat că AFM pregătește un program pentru finanțarea exclusivă a sistemelor de baterii, destinat celor care au accesat deja programele anterioare Casa Verde.

Suntem deja la al treilea program Casa Verde. Urmează să lansăm anul viitor și un program similar cu cel al Ministerului Investițiilor, în care să finanțăm și doar sisteme de baterii pentru beneficiarii noștri din fostele programe. Avem din spate aproape 130.000 de beneficiari care au nevoie de sisteme de stocare pentru că nu reușesc să livreze în rețea energia produsă – și consider că asta ar fi cea mai mare problemă pe care am întâlnit-o astăzi în România. Vorbim de investiții în rețeaua de transport, cred că de 20 de ani – și cu toate că ele există, se mișcă într-un ritm foarte lent”, a adăugat Corbu.

La rândul său, Daniela Dărăban, director executiv al Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), a subliniat că ritmul accelerat al racordării prosumatorilor pune presiune pe distribuitori.

Sunt convinsă că și distribuitorii pe partea de birocrație pot face mai mult, dar să nu uităm dinamica: conectăm cam 300 de prosumatori pe zi. Nu este un aspect de neglijat având în vedere ritmul de creștere a celor care devin prosumatori. Cererea care există nu poate fi satisfăcută în totalitate. Cu siguranță putem face mai mult și depunem eforturi să ne adaptăm tendințelor”, a declarat Daniela Dărăban.

Aceasta a subliniat că, deși în ultimii cinci ani s-au investit 500 de milioane de euro anual în rețelele de distribuție, pentru a sprijini creșterea capacității de producție și transport este necesară triplarea acestor investiții până la 1,5 miliarde de euro pe an.

Pentru ca în 2030-2035 să dăm valoare investițiilor în producție – pentru că tot ce vine din producție se va gâtui pe partea de transport și distribuție – este nevoie de o triplare a acestor investiții. Cel mai corect vizavi de țintă ar fi investiții de 1,5 miliarde de euro în distribuția de energie electrică pe an. Decizia de a stabili reglementările aparține autorităților, dar așteptările utilizatorilor trebuie ajustate la ceea ce permite cadrul de reglementare să se întâmple în privința atragerii finanțării investițiilor”, a explicat ea.

Conform analizei ACUE, lipsa unui cadru de reglementare adecvat poate împiedica atragerea finanțărilor private necesare, iar o discuție amplă despre prioritățile de investiții și soluțiile de finanțare este esențială pentru viitorul energetic al României.

Evenimentul Energy Forum Ediția a XII-a: 2025 – anul marilor provocări, integral aici:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel