România face un pas important spre aderarea la OCDE: alinierea la standardele digitale internaționale
România a înregistrat un progres semnificativ în procesul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), odată cu adoptarea, marți, a Avizului formal al Comitetului de Politici Digitale al organizației.
Anunțul a fost făcut de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), care a subliniat că acest moment marchează alinierea țării noastre la standardele internaționale în domeniul digital.
„În cadrul procesului de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Comitetul de Politici Digitale din cadrul Organizaţiei a adoptat marţi, 19 noiembrie, Avizul său formal. Acest pas marchează finalizarea evaluării României în acest Comitet şi alinierea ţării noastre la standardele Organizaţiei în ce priveşte politicile digitale”, se arată într-un comunicat al MCID.
La sesiunea de evaluare care a precedat adoptarea avizului, România a fost reprezentată de o delegație condusă de ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan. Din echipă au făcut parte secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Coordonatorul Național al procesului de aderare la OCDE, Luca Niculescu, precum și secretarii de stat ai MCID, Bogdan Dumea și Andrei Alexandru.
„Aderarea la OCDE este cel mai important proiect de țară al României, după ce am devenit membri ai NATO şi ai Uniunii Europene. Tehnologiile digitale sunt esențiale într-o lume tot mai competitivă, iar cel mai mare avantaj al României în această competiție îl reprezintă mințile geniale ale românilor”, a declarat ministrul Bogdan Ivan, potrivit comunicatului.
Sursa foto: Inquam Photo/ Octav Ganea
Oficialul a subliniat că transformarea digitală este un proces ireversibil, cu beneficii pe termen lung pentru economia și societatea românească.
Comitetul de Politici Digitale al OCDE a evaluat progresele României în mai multe domenii esențiale, precum:
- Guvernanța tehnologiilor emergente, cu un accent special pe inteligența artificială și utilizarea datelor publice pentru inovare.
- Consolidarea securității cibernetice, un aspect cheie în contextul digitalizării accelerate.
- Dezvoltarea competențelor digitale, pentru a sprijini adaptarea economiei și societății la noile cerințe tehnologice.
La reuniune au participat, în format fizic și online, 90 de reprezentanți ai 37 de instituții publice din România, coordonați tehnic de MCID. Printre acestea se numără Secretariatul General al Guvernului, Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News