Rapoartele economice anunță sfârșitul recesiunii în Europa
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
recesiune zona euro
recesiune zona euro

Activitatea industriilor din zona euro a resimțit o creștere modestă luna aceasta, pentru prima oară de la începutul lui 2012, scrie Wall Street Journal. La rândul său, publicația de specialitate Bloomberg anunță că recesiunea va fi de domeniul trecutului în foarte scurt timp, după ce industria prelucrătoare și sectorul serviciilor din zona euro au înregistrat luna aceasta cele mai bune performanțe din ultimii doi ani. Dincolo de zona euro, dar în interiorul UE, Marea Britanie așteaptă o creștere de 0,6% a Produsului Intern Brut, conform ministrului de Finanțe George Osborne.

Zona euro s-ar putea redresa economic în al treilea trimestru al acestui an, împinsă și de ultimele creșteri ale motorului numit Germania.

Dar nu numai Berlinul își aduce aportul la creșterea economică. Franța a ajuns și ea la cel mai înalt nivel al indicelui industriei manufacturiere din ultimii doi ani.

”Datele de astăzi, mai bune decât ne aşteptam, sprijină ipoteza că economia zonei euro lasă recesiunea în urmă. Măsurile de stimulare monetară introduse de BCE (Banca Centrală Europeană - n.r.), îmbunătăţirea situaţiei economice mondiale şi temperarea austerităţii fiscale au oprit, în sfârşit, contracţia economică”, a comentat un economist de la ING Bank, Amsterdam, citat de Bloomberg.

WSJ atrage atenția însă că redresarea este una fragilă, care intră în coliziune cu o rată a șomajului foarte mare și guverne care aplică măsuri aspre de austeritate pentru a-și plăti datoriile creditorilor. Așadar, există însă un contrast ce își are originea mai mult în dimensiunea politică a unei posibile creșteri economice. Spania și Portugalia se confruntă în continuare cu tăieri bugetare, iar Grecia pare că are nevoie de un nou împrumut de la Troică, deși tocmai a concediat 4.000 de bugetari pentru a putea plăti o nouă tranșă creditorilor internaționali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel