Data publicării:

Raluca Turcan, ministrul Culturii, apel pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Raluca Turcan Foto: Crișan Andreescu
Raluca Turcan Foto: Crișan Andreescu
Raluca Turcan, ministrul Culturii, a transmis un mesaj despre salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Raluca Turcan, Ministrul Culturii, a transmis un mesaj optimist privind eforturile de salvare a Palatului Reginei Maria din Mamaia. Într-un comunicat oficial, Raluca Turcan a subliniat colaborarea continuă între Ministerul Culturii și Primăria Constanța pentru a proteja acest important monument istoric.

În martie, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Proiectul, intitulat "Temelii culturale," vizează atât restaurarea monumentelor istorice, cât și construirea de clădiri cu destinație culturală, incluzând fonduri specifice pentru restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria.

În prezent, se efectuează analiza tehnică a celor 14 obiective de interes european și național incluse în Memorandum. Un aspect esențial pentru obținerea finanțării este clarificarea situației juridice complexe privind dreptul de proprietate asupra Palatului Reginei Maria din Mamaia. Ministerul Culturii a identificat soluții legale pentru această problemă și colaborează îndeaproape cu autoritățile locale pentru a le pune în aplicare.

„Ministerul Culturii împreună cu Primăria Constanța continuă eforturile pentru salvarea Palatului Reginei Maria din Mamaia! În luna martie a acestui an, la inițiativa Ministerului Culturii, a fost aprobat Memorandumul privind contractarea unui împrumut de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru proiectul "Temelii culturale", care vizează salvarea unor monumente istorice și construirea de clădiri cu destinație culturală, cuprinzând și fonduri pentru restaurarea și amenajarea Palatului Reginei Maria!

În prezent, este în plină desfășurare analiza tehnică a celor 14 obiective de interes european și național cuprinse în Memorandum, iar pentru obținerea finanțării este obligatorie clarificarea situației juridice complexe aferentă dreptului de proprietate asupra Palatului Reginei Maria din Mamaia.

Ministerul Culturii a identificat deja soluțiile legale pentru clarificarea situației juridice! Suntem în discuții continue cu autoritățile locale și Mamaia SA pentru a le implementa rapid și în cel mai eficient mod. Un prim pas a fost deja făcut astăzi de Primăria Constanța, prin inițierea proiectului de hotărâre privind exercitarea dreptului de preempțiune de către Municipiul Constanța pentru cumpărarea imobilului teren aferent Palatului. Îl felicit pe domnul Vergil Chițac, primarul mun. Constanța, pentru demersurile realizate în vederea exercitării dreptului de preempțiune asupra terenului!

Am toată încrederea că Mamaia SA va depune oferta de vânzare a imobilului clădire cât de curând, astfel încât să ne putem exercita dreptul de preempțiune, iar acest monument deosebit, Palatul Reginei Maria, să intre în proprietatea Ministerului Culturii și să fie salvat! Fac apel la Ministerul Economiei ca, prin intermediul companiei din subordinea acestuia, Mamaia SA, să ne sprijine în acest demers! Avem deja finanțarea. Tot ce ne rămâne este să rezolvăm problemele juridice pentru a putea interveni!Palatul Regina Maria din Mamaia este un simbol al istoriei noastre, care trebuie să fie salvat și păstrat pentru generațiile viitoare!”, a transmis Ministerul Culturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel