Rafila vrea o discuție cu Arafat: Cred că lumea a apreciat, în timp, modul echilibrat în care am abordat problemele
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Alexandru Rafila/ foto gov.ro
Alexandru Rafila/ foto gov.ro
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, vineri seară, că își dorește să aibă o „dezbatere” cu Raed Arafat.

„Domnul doctor Arafat știe bine numărul meu de telefon. Eu aș vrea să avem o dezbatere, poate să fie și publică. Mie îmi place dialogul, îmi plac argumentele. (...) Cred că lumea a apreciat, în timp, modul echilibrat și decent în care am abordat problemele, inclusiv în timpul pandemiei”, a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vineri seară, în platoul Digi 24.

„Am mai avut câteva discuții cu domnul ministrul Bode, cred că, dacă ar avea mai mult timp, am putea să discutăm, dar cred că discuția (n.r. cu Raed Arafat) ar trebui să fie făcută într-un cadru normal, în Guvern, alături poate și de domnul premier. Ar putea să asculte argumentele care sunt de natură profesională”, a mai spus Alexandru Rafila.

O discuție cu Raed Arafat ar fi bună, a subliniat ministrul Sănătății.

Rafila vrea centre medicale comunitare. Exemplu cu Finlanda. ”Media de vârstă a medicilor de familie, 55 de ani. Situație foarte dificilă în următorii ani”

Alexandru Rafila a vorbit, vineri seară, și despre relația dintre Ministerul Sănătății cu medicii de familie.

„Schimbarea paradigmei în ceea ce privește asistența medicală primară este necesară. Medicul de familie trebuie să poată să integreze, cel puțin în localitățile mai mici, în comune, mai multe servicii decât cele medicale. Ne gândim la niște centre medicale comunitare, cară să aducă alături de medicul de familie și alte cadre medicale sau lucrători din zona socială. Trebuie să construim un astfel de sistem care funcționează foarte bine în alte țări, precum Finlanda. În țările nordice funcționează de mai bine de o sută de ani”, a declarat, la Digi 24, Alexandru Rafila.

„O altă problemă este legată de îmbătrânirea personalului medical. Media de vârstă (n.r. a medicilor de familie) este de 55 de ani, ceea ce ne pune într-o situație foarte dificilă nu acum neapărat, dar în următorii 5 ani. Știți bine că sunt sute de localități în România care nu au medic de familie. Acest lucru se va accentua. În orașe o să fie mai puțin sesizabil, dar în alte locuri o să fie, evident, sesizabil”, a continuat ministrul.

„Singura rezolvare este aceea de schimbare a modului în care medicina de familie este percepută de tinerii medici, care să își dorească să facă medicină de familie, să le fie oferită o atractivitate din punct de vedere al confortului profesional și, de ce nu, din punct de vedere al confortului material. Aici o să fie nevoie, mai ales în localitățile mai mici, mai puțin atractive din punct de vedere al traiului, de implicarea autorităților locale care să facă eforturi să aducă medicii în aceste localități. Desigur, și statul trebuie sa creeze un cadru care să  genereze acest lucru. Noi avem în PNRR și deja am publicat ghidul unui proiect consistent, de 180 de milioane de milioane de euro, care urmează să finanțeze dotare a 3000 de cabinete de medicină de familie, așa că vrem să ajutăm o parte dintre medicii care au nevoie de ajutor. Medicina, acum, doar cu un tensiometru, un stetoscop și o masă de consultații este, în mod evident, insuficientă.”, a conchis Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, vineri seară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel