Data actualizării:
Data publicării:

Rafila: Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto gov.ro/ Alexandru Rafila
foto gov.ro/ Alexandru Rafila

Scenariul cel mai rău posibil estimat este să avem peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, vineri, la Vălenii de Munte, că scenariul cel mai rău posibil estimat este ca, până la data de 14 februarie, România să ajungă la peste 70.000 de cazuri de COVID-19 pe zi.

'Scenariul cel mai rău posibil estimat în acest interval (până pe 14 februarie - n.r.) este să avem peste 70.000 de cazuri pe zi. Eu ştiu că asta este ştirea de presă, nu înseamnă că se întâmplă aşa. Dar şi dacă se întâmplă aşa, remarcaţi că la aceste valori maxime am putea să avem între 7.800 şi 43.000 de persoane internate, (...) iar la decese între 60 şi 360', a spus Rafila. Ministrul a prezentat evoluţia pandemiei şi impactul răspândirii variantei Omicron, citând date ale Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP). Astfel, datele INSP arată că există încă pericolul atingerii capacităţilor maxime din planurile de rezilienţă în prima jumătate a lunii februarie.

În ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%

'Astea sunt ipoteze de lucru. Ce s-a întâmplat în ultimele două-trei săptămâni ne-a arătat că proporţia persoanelor internate este de 2-3%, iar cazurile la ATI sunt relativ puţine, iar situaţia este sub control în momentul de faţă', a menţionat Rafila. În context, el a explicat că autorităţile au un plan de mărire a capacităţii de asistenţă medicală spitalicească.

'În momentul de faţă sunt alocate 25.000 de paturi din (...) peste 120.000 disponibile, deci 20% din capacitatea de asistenţă medicală spitalicească, şi avem un plan de mărire a acestei capacităţi cu încă 10%, până la 30%, cu păstrarea însă a funcţionării spitalelor şi pentru celelalte categorii de pacienţi care sunt cel puţin la fel de importante ca şi controlul acestei pandemii', a afirmat el. Conform statisticilor referitoare la evoluţia pandemiei, în România au fost înregistrate 1.964.021 cazuri de îmbolnăvire şi 59.428 de decese asociate COVID-19. Din totalul deceselor, 8,8% s-au înregistrat în Bucureşti, iar pe locul al doilea s-a situat judeţul Prahova cu 4,5%, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel