Rafila oferă noi explicații despre controversa cu pastilele de iod: „Insist pentru protejarea sănătății oamenilor din țară”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Rafila oferă noi explicații despre controversa cu pastilele de iod: „Insist pentru protejarea sănătății oamenilor din țară”
Rafila oferă noi explicații despre controversa cu pastilele de iod: „Insist pentru protejarea sănătății oamenilor din țară”
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut, la Iași, că nu a existat un comportament entuziast față de campania de distribuire a pastilelor de iodură de potasiu. El a spus că inițiativa nu trebuie denigrată și a atras atenția că țara noastră se află în imediata vecinătate a unui posibil accident nuclear.

„Din păcate, suntem expuși, suntem la graniță cu un stat aflat într-un război incredibil pentru această perioadă. Noi am mai trăit în 1986 o situație similară și țin minte că atunci, după ce acel incident nefericit de la Cernobîl s-a produs, au fost distribuite, după vreo 10 zile, comprimate de iodură de potasiu. Perioada optimă este mult mai scurtă. Nu cred că să ai un comportament preventiv este un comportament care e legat de insistență – eu cred că este legat de responsabilitate, iar corpul medical, indiferent că e vorba de noi ca și autorități, de medici de familie, ca și furnizori de servicii medicale pentru populație sau de farmacii, nu ar trebui să fie implicați sau acuzați în vreun fel dacă insistă pentru protejarea sănătății oamenilor din țară”, a afirmat Alexandru Rafila.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), a fost aspru criticat de medicii de familie, dar și de PNL, după ce, în urmă cu două săptămâni, i-a îndemnat pe românii sub 40 de ani „să se prezinte cât mai repede la medicul de familie” pentru a-și lua rețeta pentru comprimatele de iodură de potasiu pe care ar trebui să le ia doar în cazul în care se produce un incident nuclear, notează Rador.

Rafila spune că deocamdată nu are în proiect candidatura la Preşedinţia României

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că în acest moment nu are în proiect candidatura la Preşedinţia României, dar dacă PSD va considera că ar putea fi candidat, el nu ar avea 'nicio problemă legată de o astfel de decizie'.

'Candidatura la prezidenţiale din partea PSD, a spus foarte clar domnul preşedinte Ciolacu, va fi pe bază de competiţie. Eu nu am în momentul de faţă un astfel de proiect, rămâne de văzut care va fi decizia la nivel politic, eu servesc acest partid. Dacă PSD consideră că eu aş putea să fiu unul dintre candidaţii potenţiali, nu am nicio problemă legată de o astfel de decizie, dar eu cred că trebuie să fim echilibraţi, să aşteptăm timpul să treacă', a spus Alexandru Rafila, miercuri seară, într-o emisiune la Antena 3.

El a mai spus că este sigur că actuala coaliţie va rezista pentru că nu crede că există 'altă formulă echilibrată într-o situaţie de criză economică majoră globală', iar diversele scenarii care sunt lansate pe piaţă sunt 'pure speculaţii'.

Rafila îl invită pe Arafat la Ministerul Sănătății: Să coordoneze activiatea de medicină de urgenţă acolo unde îi este locul

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, i-a lansat invitația lui Raed Arafat de a veni la minister pentru a coordona activiatea de medicină de urgenţă.

"Eu cred că e clar pentru toată lumea că asistența medicală de urgenţă este o atribuţie a Ministerului Sănătăţii şi trebuie asigurată de profesioniştii din domeniul sănătăţii, că Unităţile de Primiri Urgente sunt parte a spitalelor şi a sistemului de sănătate şi nu se poate ca aceste tipuri de activităţi medicale să fie rupte de sistemul de sănătate şi să fie coordonate în cadrul unui alt minister. Domnul Arafat este un om extraordinar, un organizator foarte, foarte bun. Repet încă o dată invitaţia de a veni la Ministerul Sănătăţii, să coordoneze activitatea de medicină de urgenţă acolo unde îi este locul. Nu cred că este vorba de o dezbatere. Este vorba despre o situație evidentă şi beneficiarii ar putea să fie pacienţii din România cu siguranţă", a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel