Data publicării:

Rafila, clarificări în cazul Pantelimon. Filmul operațiunilor de control. Ancheta penală, singura care putea identifica vinovații

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat, în direct la Antena 3 CNN, ce a descoperit Corpul de Control al Ministerului Sănătății la Spitalul Sfântul Pantelimon și cum s-au derulat anchetele.  

Comisia de disciplină a Colegiului Medicilor care a început să investigheze cazul din punct din punct de vedere profesional funcționează independent, având membri aleși separat de conducerea Colegiului, e o structură care răspunde în fața corpului medical, nu a Colegiului. Comisia de disciplină, „găzduită” de Colegiul Medicilor, întocmește rapoartele și le transmite către acest colegiu,care apoi pune în aplicare din punct de vedere administrativ sancțiunile decise. Comisia de disciplină verifică dacă cineva este vinovat, iar Colegiul Medicilor ia decizii precum suspendarea dreptului de practică. După ce a analizat documentele și a discutat cu medicii, comisia nu a constatat nimic suspect. Conform celor scrise în foile de observație și celor declarate de medici, nu era nimic de reproșat în conduita terapeutică. Comisia de Disciplină nu are autoritate asupra asistentelor, care răspund în fața Ordinului Asistenților Medicali, instituție care nu s-a sesizat în acel moment, nu are posibilitatea de a face interogatorii sau percheziții online, nici interceptări ale convorbirilor telefonice. Ancheta penală a blocat orice altă investigație internă, care fusese deja demarată. Ulterior, procurorii au intervenit cu metodele lor specifice.

O paralelă cu Ministerul Justiției, Inspecția Judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM)

Ministerul Justiției, Inspecția Judiciară și Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) funcționează într-un mod similar cu Ministerul Sănătății, Colegiul Medicilor și Comisia de disciplină a acestuia atunci când apar acuzații la adresa judecătorilor sau a altor membri ai breslei magistraților. Când un magistrat este acuzat de abateri disciplinare sau alte nereguli, Inspecția Judiciară inițiază o anchetă internă, la fel cum Comisia de disciplină investighează cazurile în cadrul corpului medical. Nu ascultă telefoane, nu interceptează, nu arestează preventiv, nu au mijloace de presiune, doar discută între colegi. Au mai fost și judecători, procurori sau avocați care au greșit sau care au luat mită, iar aceste foruri profesionale au un număr de mijloace limitate, nu pot face interceptări sau percheziții. Și atunci intervine DNA. Cum, în cazul de la Spitalul Sfântul Pantelimon, a venit Parchetul. 

Declarațiile lui Rafila:

„Să explic puțin care este activitatea pe care au desfășurat-o ei și care e motivul pentru care ei s-au dus acolo să facă control. Întâmplarea a făcut ca să existe din partea acelor două persoane, respectiv directorul de îngrijiri și o doctoriță ATI, Voicu, înainte de aceste acuze și dezvăluiri care au dus la deschiderea dosarului de urmărire penală, din partea lor, cu foarte puțin timp înainte, cu o zi sau două, sesizări scrise referitoare la o serie de probleme de natură administrativă. 

Adică: neînțelegeri în cadrul colectivului, nerespectarea atribuțiilor de serviciu, deci doamna doctor se plângea că ar fi fost agresată de anumiți colegi și, în mod evident, am luat decizia să investigăm prin cadrul Corpului de Control aceste fapte, iar referatul pe care l-am semnat la propunerea celor de la Corpul de Control împuternicea pe directorul acestei structuri, cel care a demisionat, să se deplaseze acolo.

S-a deplasat acolo împreună cu un coleg, un consilier personal de-al meu și, în momentul în care au ajuns la spital, au aflat că acolo s-au petrecut și alte câteva lucruri, extrem de grave.

Spitalul a fost notificat, cred că în data de 11 aprilie, de directoarea de îngrijiri, că a depus o plângere penală legată de un număr de decese suspecte, care s-ar fi petrecut în secția de ATI.

Ulterior, ei m-au informat pe mine și am luat câteva măsuri. Una dintre ele a fost să îi sfătuiesc să facă o plângere din partea spitalului către Parchet, pentru că sesizarea este extrem de gravă.

Am solicitat personal Colegiului Medicilor din București un reprezentant, un doctor care să vină acolo la spital și să ajute la o eventuală anchetă, însă tot în data de 11, Colegiul Medicilor București a avut o ședință extraordinară, au considerat fapta extrem de gravă și au desemnat o comisie de disciplină care și-a început imediat activitatea.

Mai mult, spitalul are obligație să organizeze o comisie internă, tot medicală, care să identifice cât mai rapid până vine oricine altcineva acolo.

Toate cele trei anchete făcute au mers în paralel, respectiv ancheta spitalului, ancheta Colegiului Medicilor și ancheta penală, pentru că și Parchetul a început, tot în data de 11, în foarte scurt timp ancheta penală”, a declarat Alexandru Rafila, în direct, la Antena 3 CNN.

Rolul Ministerului Sănătății și al celorlalte Comisii în cazul investigat de la Spitalul Sfântul Pantelimon s-a încheiat. Atunci când procurorii intervin, celelalte anchete administrative sau profesionale sunt automat suspendate pe perioada anchetei penale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel