Rafila anunță că testarea Covid a refugiaților ucrainieni este o prioritate pentru România
Data publicării:
Autor: Sonia Baciu
WhatsApp
Alexandru Rafila (Guvernul României)
Alexandru Rafila (Guvernul României)
Alexandru Rafila susține că testarea refugiaților ucrainieni este o prioritate, în contextul în care deja mii de oameni au intrat în România prin punctele de trecere a frontierei cu Ucraina.  

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat, joi, că persoanele refugiate din Ucraina vor putea fi exceptate de la măsura carantinării și a completării formularului electronic, însă doar după ce autoritățile vor iniția demersurile legislative, notează Agerpres. Totodată, mai susține ministrul, testarea acestor persoane va fi o prioritate, pentru a nu favoriza în niciun fel transmiterea infecţiei cu noul coronavirus.

”Am avut după întâlnirea de dimineaţă, cea organizată de prim-ministrul Ciucă, o discuţie cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică şi cu prefecţii judeţelor care se găsesc în zona de graniţă a Ucrainei, în judeţele care se învecinează cu această regiune, pentru că un eventual val de refugiaţi trebuie să găsească şi un răspuns din punct de vedere al asigurării condiţiilor de asistenţă medicală, pe de o parte, şi pe de altă parte din punct de vedere al sănătăţii publice, pentru că vin dintr-o ţară unde sunt diverse probleme. Trebuie să găsim o soluţie, să-i testăm, să-i vaccinăm, dacă este cazul, Şi, bineînţeles, trebuie să iniţiem şi demersurile legislative care să excepteze această categorie de persoane de la măsurile legate de carantină şi de completarea acelui formular electronic”, a declarat ministrul Sănătății.

Cazare și acces la servicii de sănătate, parte din sprijinul oferit refugiaților din Ucraina

De asemenea, Rafila a mai spus că acestor persoane le va fi oferită, pe lângă cazare, și acces la serviciile de sănătate. ”Nu numai de urgenţă pentru că pot să aibă şi alte patologii care necesită consulturi, medicaţie etc. Ori, lucrul acesta a trebuit organizat. Au participat şi reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, deci am făcut un soi de parcurs, astfel încât în zilele următoare să putem să operaţionalizăm complet acest sistem”, a spus Rafila, la o dezbatere organizată de Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului la Târgul de Turism.

Rușii care au avut curajul să i se împotrivească lui Putin

Consilierul Ministrului Afacerilor Interne al Ucrainei, Anton Gerașcenko, a publicat pe pagina sa imagini cu un protest, despre care spune că au fost filmate în Moscova. Astfel potrivit acestuia, sute de ruși au ieșit să protesteze în stația de metrou Pușkinskaia. Oamenii scandează Fără război!".

"Un miting împotriva invaziei Ucrainei în stația de metrou Pușkinskaia. Oamenii scandează - Fără război! Ucraineni, sunați-vă, scrieți-le prietenilor și cunoștințelor voastre din Rusia, rugați-i să spună tuturor că soldații ruși mor în Ucraina, fiii, frații, părinții cuiva. Încurajați-i să se uite pe canalele TV independente: BBC, CNN, pentru a vedea ce groază se întâmplă acum în Ucraina!", a scris Anton Gerașcenko pe pagina sa de Facebook. (Citește mai mult AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel