Data actualizării:
Data publicării:

Raed Arafat, mesaj după scandalul carantinării Timișoarei: Atacurile și reproșurile nu își au locul în astfel de situații

Autor: Doinița Manic | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Gov.ro
Sursă foto: Gov.ro

Secretarul de stat Raed Arafat a explicat, luni seara, măsura carantinării luată la Timișoara, după controversele apărute în spațiul public.

Alegeri prezidentiale 2024

"Referitor la ordinul semnat de mine, în calitate de șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, prin care se mențin măsurile de carantinare asupra municipiului Timișoara și a celor patru localități limitrofe având că baza legală articolul 7^1 din Legea 20 de aprobare a OUG 11 din 2020, măsură fiind una excepțională și provizorie, văzând comentariile și atacurile recente, fac următoarele precizări:

- Recomandarea de carantinare a municipiului Timișoara și a două dintre localitățile limitrofe a fost făcută de DSP Timiș și trimisă către INSP.

- INSP a avizat propunerea de carantinare și a recomandat că localitățile care nu se aflau în propunerea DSP să rămână și ele în carantină din considerente de sănătate publică, mai ales că în ambele localități incidența este încă ridicată.

- În cadrul ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, unde trebuia să se facă propunerea de prelungire a măsurii, au fost mai multe voturi împotriva și abțineri exprimate de unii membri ai comitetului nefiind posibilă atingerii unei majorități de două treimi din voturi, ceea ce a făcut imposibilă luarea unei decizii concrete, în pofida faptului că recomandările specialiștilor au fost în sensul continuării măsurilor de carantinare a Timișoarei și a localităților limitrofe

VEZI ȘI: Carantina, prelungită în Timişoara. Anunţ oficial

 

"Nu au fost niciodată măsuri dure"

 

.- Măsurile de carantinare aplicate în majoritatea localităților vizate, inclusiv în Timișoara, nu au fost niciodată măsuri dure care să limiteze mișcarea și deplasările sub o formă de închidere totală. Întotdeauna s-au luat măsuri care să permită pe mai departe sectorului economic să-și continue activitățile, dar, cu mici excepții, unde impactul în domeniul sănătății publice poate fi unul semnificativ.

- Astfel de măsuri de carantinare pot duce la reducerea incidenței și a impactului asupra sectorului sanitar, însă ele au nevoie de o perioada de timp, care de regulă durează mai mult de 14 zile, mai ales când măsurile luate nu se înscriu la capitolul unei închideri totale. De asemenea, îmbunătățiri nu vom putea vedea, dacă măsurile nu sunt respectate și implementate în totalitate.

- Municipiile mari, care au mai fost carantinate, cum ar fi Alba-Iulia, Sibiu, Baia Mare...etc. au necesitat prelungiri succesive ale măsurilor în scopul reducerii incidenței. De altfel, incidentele din ultimele patru zile de la nivelul municipiului Timișoara arată că este un platou cu cifre foarte apropiate ce poate însemna că în următoarea perioada să înceapă scăderea treptată a acesteia.

Având în vedere cele explicate mai sus, am luat decizia de a păstra măsurile stabilite acum 14 zile pentru încă 72 de ore. Această măsură reprezintă un răgaz care să permită luarea unei decizii definitive la nivelul comitetului județean sau a celui național. Astfel, juriștii pot analiza speța pentru a propune o soluție, luând în considerare recomandările venite din partea specialiștilor din domeniul sanitar. Decizia de la nivelul DSU a fost luată în urmă mai multor discuții și consultări, inclusiv cu colegii din cadrul Ministerului Sănătății și cu colegii din cadrul INSP.

VEZI ȘI: Alin Nica, președinte CJ Timiş: Luăm în calcul atacarea în instanţă a ordinului şefului DSU privind prelungirea carantinării Timişoarei

 

"Măsura este una provizorie"

 

Decizia nu a fost luată că un afront la adresa autorităților din Timiș, ci ca pe o măsură de prevenire pentru a nu pierde impactul carantinării din ultimele 14 zile. Așa cum am mai explicat, măsură este una provizorie, și are aplicabilitate până în ziua de miercuri, ora 24:00. Dacă nu se găsește o soluție până atunci, aplicabilitatea măsurii de păstrare a carantinării încetează și rămâne să vedem cum va evolua situația fără măsurile respective, cu riscul producerii unui posibil impact negativ asupra populației.

 

"Atacurile și reproșurile nu își au locul"

În concluzie, atacurile și reproșurile nu își au locul în astfel de situații. Noi, cu toții, instituții centrale, județene, sau locale dar și populația, trebuie să lucrăm împreună pe cele două direcții, și anume, reducerea impactului și limitarea infectărilor, în paralel cu vaccinarea unui număr cât mai mare din populație, în următoarea perioada.

Astfel, mergând pe această direcție, ne vom putea permite să revenim la o viață cât mai aproape de normalitatea pe care am cunoscut-o înaintea pandemiei. În aceste condiții, singură logică este cea a interesului public, unde nu ar trebui să aibă loc orgolii, dispute politice, inter-instituționale sau personale. La nivelul DSU, alături de colegii mei, vom rămâne deschiși pentru a colabora și pentru a sprijini orice instituție sau persoană care are nevoie de sprijinul nostru.", a scris Raed Arafat pe pagina sa de Facebook.

VEZI ȘI: Proteste împotriva restricțiilor, la Timișoara. Elena Cristian: Nu știm ce ne așteaptă. O bâlbâială în decizii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel