Data publicării:
Radu Țincu, avertisment pentru români: E un deficit de testare. Vom ajunge în situația Italiei
Radu Țincu, medic ATI la Spitalul ”Floreasca” din Capitală, a atras atenția asupra faptului că situația de la ATI este deja foarte gravă și, în condițiile creșterii constante a noilor cazuri, sistemul sanitar nu va mai avea capacitatea de a îngriji toți bolnavii.
”Din păcate, chiar dacă s-au suplimentat locurile la ATI de care spune Ministerul Sănătății, în Camerele de gardă sunt pacienți care așteaptă să fie preluați. Această suplimentare se va epuiza rapid. Începusem al treilea val cu peste 1.000 de pacienți, iar doar ieri au fost în București peste 1.700 de cazuri noi. În perioada următoare, 70-80 din aceste persoane vor avea nevoie de locuri la Terapie Intensivă. Un element esențial în luarea deciziilor îl reprezintă capacitatea spitalelor de a prelua pacienți. Următoarea etapă va fi cum am văzut în Italia, pacienții vor rămâne în ambulanțe.”, a declarat Radu Țincu la RealitateaPlus.
"Victime indirecte"
Totodată, Radu Țincu a declarat că numărul celor infectați ar putea fi mult mai mare decât cel raportat oficial.
”Cu cât vom avansa în această criză, cea mai bună soluție este să transformăm cât mai multe paturi de la ATI în paturi pentru pacienți Covid-19. Acest lucru va dezechilibra însă capacitatea sistemului sanitar și va afecta alți pacienți. Sper să nu ajungem în situația de a cere ajutor internațional. Capacitatea României de ATI este undeva la peste 3.000 de paturi, dar jumătate este deja ocupată de pacienți Covid, ceea ce dezechilibrează capacitatea de tratare a sistemului. Posibilitatea de transfer în străinătate există, dar statul român trebuie să demareze discuții înainte de a se trezi în fața acestui scenariu și să stabilească anumite canale de comunicare.
Sperăm ca populația să înțeleagă necesitatea respectării de bunăvoie a măsurilor sanitare. Discutăm de oameni care își pierd viața. Cu cât camerele de gardă și spitalele sunt mai aglomerate, cu atât mortalitatea crește, pentru că sistemul sanitar nu îi poate gestiona în condiții optime pe toți pacienții. Din păcate, vor apărea și victime indirecte, pacienți care vor avea alte boli și nu vor mai fi locuri unde să fie primiți. În mod clar, acest lucru poate să se întâmple. Eu cred că oricum sunt mai multe cazuri decât cele comunicate, e un deficit de testare.”, a avertizat Țincu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News