Data publicării:
Radu Gănescu, răspuns pentru pacienții care întreabă „ce să dau la medic?”. Am avut prostul obicei să ascundem totul sub preș / video
Radu Gănescu, Președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, a vorbit despre practica din sistemul românesc de sănătate în care pacienții oferă cadrelor medicale diferite atenții pentru serviciile oferite.
Într-o dezbatere organizată de Colegiul Medicilor din București, Radu Gănescu, Președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice, a vorbit despre practica din sistemul românesc de sănătate în care pacienții oferă cadrelor medicale diferite atenții pentru serviciile oferite.
„Relația medic-pacient nu o punem în paranteza relației financiare medic-pacient. Din păcate, asta se întâmplă în realitate. Din perspectiva mea există mai multe motive. Există o cutumă și din momentul în care ai intrat pe poarta spitalului, începi să plătești. Primul este portarul, doar ca să intri pe poartă. Sistemul ăsta continuă când intri în spital.
Pacienții îmi spun aceste lucruri când ajung la mine. Eu îi sfătuiesc să facă următorul lucru. În momentul în care ajung pe poarta spitalului și trec mai departe spre ambulatoriu sau secția de internare, prima întrebare între cei care stau la coadă este: Cât se dă? / Care este prețul?
E o discuție chiar înainte de a ajunge în cabinet, iar în salonul în care mergi spre internare, discuția este: Cât ia asistenta șefă? Toți pacienții se aliniază și, din păcate, alinierea se face fără să conteze în ce spital ești. A început să se universalizeze. Există un catalog în care se știe exact cât, unde, cine ia și cine nu ia. Se știe care e medicul sau asistenta care nu ia. Rămâne o surpriză plăcută pentru mulți dintre noi!
Lucrurile astea se întâmplă de ani întregi și e greu de modificat comportamentul pacientului, care să nu meargă la spital și să întrebe care e prețul, ci să beneficieze de serviciile medicale. Cred că în primul rând trebuie să ne educăm noi ca cetățeni, oameni și pacienți că serviciile medicale trebuie plătite doar dacă nu ești asigurat. Toți pacienții navigați de către mine sau colegii mei au fost navigați către alte cadre medicale care nu au condiționat actul medical sau serviciile prestate prin anumite influențe financiare“, a explicat Radu Gănescu.
Ce recomandă Radu Gănescu
„Ultima știre pe subiectul ăsta am primit-o de la un prieten diagnosticat în București, unde a avut exact experiența celor povestite anterior. În minutul 2 i-am spus să întrerupă legătura cu acel medic și i-am zis că îi voi recomanda eu alt medic sau alt spital. Toți pacienții pe care îi direcționăm, îi direcționăm la profesioniști, la oameni care nu au avut astfel de intenții.
99% dintre cei pe care îi navighez mă întreabă: Ce să dau? / Cu ce să mă duc? Zic: În afară de Bună ziua, cu mâna goală! Este bine să păstrăm relația medic-pacient ca o relație ce nu trebuie dusă într-o zonă gri. Nu suntem de acord cu nicio formă de plată informală, indiferent că vorbim de una condiționată, dar și de una de mulțumire. Mulțumirea și respectul trebuie să existe, dar în același timp trebuie să existe și profesionalismul. Nu cred că stă cineva într-un buchet de flori sau într-o sticlă de vin.
Ceea ce este supărător e că persoanele care nu primesc astfel de plăți informale se știu, dar și persoanele care primesc se știu. Cu toate astea, ceilalți colegi ai lor, fie că vorbim de șefi de secție sau management, nu iau nicio măsură. Poate din lipsa reglementărilor și posibilității de a interveni, cred că trebuie să vorbim public de astfel de cazuri, să le scoatem în evidență, dar să nu le protejăm.
Am avut prostul obicei să ascundem totul sub preș. Când facem asta, nu înseamnă că rezolvi problema sau că știi ce se întâmplă. De exemplu, cu infecțiile nozocomiale aveam spitale orășenești care erau mult mai sigure decât orice spital din lume. Nu recomand și nu cred că asta trebuie să se întâmple. Noi trebuie să găsim soluții și să spunem public faptul că astfel de lucruri nu se vor întâmpla în sistemul de sănătate. Probabil că atunci se vor schimba lucrurile!“, a concluzionat Radu Gănescu, Președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News