Data actualizării:
Data publicării:

Pacientul numărul 38. Ți-ai da viața pe mâna unui medic căruia i se închid ochii de oboseală?

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Sanatate
WhatsApp

Ai putea fi tu pacientul numărul 38. Într-un caz ideal, ai fi putut fi numărul 29, dar pentru 29, s-au bătut alți 9. Atât a consultat în plus medicul din Ploiești, în program, înainte de răscoala de la ușa cabinetului. Poate te doare, poate vrei o programare sau pur și simplu să te vadă medicul, dar, după alți 37 ca tine și după ore neîncetate de muncă, empatie față de acel om - nu robot- există și ea? Vrem de multe ori ca medicii să ne vorbească frumos, să fie empatici, să ne trateze cu profesionalism. Dar noi, pacienții, ce facem în schimb? 

La ușa unui cabinet medical din Spitalul Județean Ploiești a fost ceea ce a ajuns în presă ca fiind ”scandal”. După ce și-a încheiat programul de lucru, un medic nu a mai vrut să mai primească alți pacienți strânși la ușa sa. A spus stop, după o zi în care trebuia să consulte 28 de pacienți, dar consultase deja 37. La ușa lui, era buluc. ”Întreb și eu dacă mă primește, d-aia stau aici la ușă” a spus o pacientă care aștepta. ”Domnul doctor putea să vadă 28 de pacienți, deja văzuse 37 în ziua respectivă” a venit reacția lui Andrei Ilinca, directorul medical al SJU Ploiești. Situația pacienților care se așează la ușă, fără programare, insistând să fie primiți de medici, printre programări, nu este una străină la stat. Se întâmplă în toată țara. De această dată, acest medic, poate epuizat, a ridicat tonul, ceea ce a creat stupoare în mediul public, acolo unde pacienții lui, cei care voiau să-i consulte fără programare, l-au transmis.  

Jurnalistul Val Vâlcu a exprimat o opinie asupra aspectelor mai sus menționate: 

”Nu există reclamație. Pacienții n-au fost atât de revoltați, atât de dezavantajați, nu era niciunul într-un caz urgent, nu a fost nimic dramatic, doar că nu mai aveau răbdare, așa cum se supără lumea când se închide casa de marcat la unul din supermarketuri. Au fost vociferări, de o parte și de alta. Medicul, într-adevăr, a ridicat vocea, dar era după 37 de consultații.

Deci 37 de oameni cărora a trebuit să le cunoască trecutul, prezentul și să le prescrie viitorul, să alcătuiască documentația respectivă, totul cu mare risc. Aceiași pacienți dezamăgiți că n-au fost serviți, consultați, când doreau ei, dacă medicul greșește, cer să-l bage în pușcărie, iau despăgubiri de sute de mii de euro, ceea ce arată importanța actului medical. Dacă sancțiunile care se dau sunt de sute de mii de euro și ani grei de pușcărie, înseamnă că activitatea pe care o fac e una importantă, iar riscurile sunt mari, de o parte și de alta, dovadă că așa a stabilit onorata instanță. Atunci, medicul nu are voie să greșească.

În cazul de față, a greșit că a ridicat vocea. Colegiul Medicilor relevă o temă importantă: burn out, sunt prea puțini medici, nu acoperă gărzile, nu vor să vină în multe spitale din țară. Probleme de genul acesta sunt și-n Occident, un astfel de caz, în Anglia, era programat peste trei zile. Dacă te vindecai între timp, bine, dacă nu stăteai pe lista de așteptare, pe hol sau acasă. 

Peste toate acestea, mi se pare ciudat altceva. Dom`ne, tu pacientul care stai pe scaun și aștepți, și știi că medicul acela, de la 8 dimineața, a consultat 37 de oameni, de ce ai vrea cu forța, țipând, amenințând, să fii consultat de un om la limita puterii fizice și mentale? Mai simplu: te-ai urca într-un taxi al cărui șofer conduce de 18 ore? Nu i-ai spune, oprește pe dreapta, cobor eu? Ți-ai da viața pe mâna unuia căruia i se închid ochii de oboseală? Dacă nu ai face asta, de ce insiști, de ce-l obligi pe medic să te consulte, intri cu forța peste el, când el epuizat la finalul programului supra-aglomerat de lucru? Eu aș fugi de la un medic care a lucrat de 37 de ori înaintea mea, nu m-aș bate să fiu pacientul cu numărul 38”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie
WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel