Putin spune că Beijingul înţelege ce se ascunde în spatele conflictului din Ucraina (Reuters)
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a spus, într-un interviu difuzat miercuri, că sprijină planul Chinei pentru o reglementare paşnică a crizei din Ucraina, spunând că Beijingul a înţeles perfect ce se ascunde în spatele acestei crize, transmite Reuters.

Într-un interviu pentru agenţia oficială de presă chineze Xinhua în ajunul vizitei sale de stat de două zile la Beijing, care începe joi, Vladimir Putin a zis faptul că Rusia rămâne deschisă dialogului şi discuţiilor cu scopul de a rezolva conflictul care durează de peste doi ani. 'Noi nu am refuzat niciodată să negociem', a zis Putin, potrivit Xinhua.

'Căutăm o rezolvare cuprinzătoare, durabilă şi justă a acestui conflict prin mijloace paşnice. Suntem deschişi la un dialog pe tema Ucrainei, dar astfel de negocieri trebuie să ţină cont de interesele tuturor ţărilor implicate în conflict, inclusiv ale noastre', a spus Putin în interviul acordat în scris.

Planul Chinei şi alte 'principii' făcute publice de preşedintele chinez Xi Jinping luna trecută ţin cont de factorii din spatele conflictului, a zis preşedintele Rusiei. 'Evaluăm pozitiv abordarea Chinei privind rezolvarea crizei ucrainene', a spus Putin, conform unei transcrieri în limba rusă postată pe site-ul Kremlinului.

'Beijingul înţelege cu adevărat cauzele sale profunde şi semnificaţia sa geopolitică globală', susţine liderul rus. Conceptele şi sugestiile indicate în document demonstrează dorinţa sinceră a Chinei de a stabiliza situaţia, a adăugat preşedintele Putin, conform Xinhua. Principiile suplimentare definite de Xi Jinping în convorbirile cu cancelarul german Olaf Scholz vizează 'paşi realişti şi constructivi' care 'dezvoltă ideea necesităţii de a depăşi mentalitatea de război rece'.

Cu peste un an în urmă, Beijingul a arătat un document în 12 puncte care prevedea principiile generale pentru încheierea războiului în Ucraina, însă fără niciun fel de detalii. La vremea respectivă, documentul a avut parte de o primire neunivocă atât în Federația Rusă, cât şi în Ucraina, în timp ce Statele Unite au spus că, prezentându-se drept un artizan al păcii, China reflectă 'naraţiunea falsă' a Rusiei, fără să condamne invazia acesteia în Ucraina.

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a catalogat luna trecută propunerea drept un 'plan rezonabil pe care marea civilizaţie chineză l-a propus spre discuţie'. Principiile suplimentare enunţate de Xi susțin o 'detensionare' a situaţiei, condiţii pentru reinstaurarea păcii, crearea stabilităţii şi minimizarea impactului privind economia globală.

Rusia consideră conflictul ca fiind o luptă care o opune 'Occidentului colectiv', care nu a luat în considerare preocupările sale cu privire la securitate, prin încurajarea extinderii spre est a NATO, dar și a activităţilor militare în apropierea graniţelor sale.

Moscova califică acţiunile sale în Ucraina ca fiind o 'operaţiune militară specială' menită să dezarmeze Ucraina şi să o protejeze de 'fascişti'. Ucraina şi Occidentul răspund că acuzaţia de fascism este lipsită de temei şi că războiul declanşat de Rusia este un act de agresiune neprovocat.

Rusia şi China au proclamat un parteneriat 'fără limite' cu doar câteva zile înainte ca țara lui Putin să îşi lanseze invazia în Ucraina în februarie, anul 2022, însă Beijingul a evitat până acum să furnizeze arme şi muniţii pentru efortul de război al Rusiei.

Planul de pace al preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski prevede retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, restabilirea frontierelor postsovietice din anul 1991 şi tragerea la răspundere a Rusiei pentru acţiunile sale.

Un 'summit al păcii' este preconizat pentru iunie în Elveţia, dar Rusia - care nu a fost invitată - respinge iniţiativa ca fiind lipsită de sens şi spune că discuţiile trebuie să ţină cont de 'noile realităţi'.

China a luat parte la unele discuţii pregătitoare pentru summit. Ucraina a depus mari eforturi pentru a o convinge să participe. În interviul pentru Xinhua, Vladimr Putin apreciază în cuvinte elogioase cooperarea dintre Rusia şi China pe scena internaţională, menționând că 'cele două ţări au poziţii similare sau identice în ceea ce priveşte problemele-cheie de pe agenda internaţională'.

Rusia şi China resping 'încercările Occidentului de a impune o ordine bazată pe minciună şi ipocrizie, pe nişte reguli mitice făcute nu se ştie de cine', a zis președintele Rusiei, conform căruia mecanisme multilaterale, precum BRICS şi Organizaţia de Cooperare de la Shanghai, unesc ţările din 'Sudul global' (...) care fac presiuni pentru reforme în sistemul de guvernanţă la nivel mondial.

În opinia sa, Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (din care fac parte Rusia, China şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală: Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kîrgîzstan) şi BRICS 's-au impus ca piloni-cheie ai ordinii mondiale multipolare emergente, ...ajungând să fie platforme internaţionale renumite şi dinamice'. 'De aici şi interesul tot mai mare al altor state pentru activitatea acestor asociaţii şi numărul tot mai mare al participanţilor lor', a zis Vladimir Putin.

Prin extinderea BRICS s-a intrat 'într-o nouă etapă de cooperare în creştere' între aceste ţări, a apreciat preşedintele rus, a cărui ţară asigură în prezent preşedinţa prin rotaţie a BRICS (Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud). Şase state - Argentina, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Egipt - au fost invitate să devină noi membri ai blocului de la 1 ianuarie 2024.

Cu privire la relaţiile bilaterale, Putin a zis faptul că dezvoltarea accelerată a relaţiilor comerciale între Federația Rusă şi China a demonstrat o 'imunitate puternică la provocările şi crizele externe', conform Xinhua. În ultimii cinci ani, schimburile comerciale dintre cele două state s-au dublat, a remarcat Putin, spunând că China a fost cel mai mare partener comercial al Rusiei timp de 13 ani consecutiv. În 2023, Rusia s-a clasat pe locul patru în topul partenerilor comerciali ai Chinei. Mai mult de 90% din tranzacţiile dintre companiile din cele două state sunt decontate în monedele lor naţionale, a precizat Putin. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel