Putin promite să-i pedepsească pe cei din spatele atacului terorist
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: George Eduard Caramiciu
WhatsApp
FOTO: captura video Twitter @SVTV NEWS
FOTO: captura video Twitter @SVTV NEWS
Rusia a declarat sâmbătă (23 martie) că a arestat patru atacatori presupuși responsabili de masacrul armat dintr-o sală de concerte aproape de Moscova, iar președintele Vladimir Putin a promis să-i identifice și să-i pedepsească pe cei din spatele atacului.

Grupul militant islamist Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru furtuna de vineri, dar au existat indicii că Rusia urmărea o legătură ucraineană, în ciuda negărilor categorice din partea oficialilor ucraineni.

Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobyov, a declarat că s-au recuperat 133 de cadavre din ruine în 24 de ore, iar medicii „luptau pentru viața a 107 persoane”, noteazp Euractiv.

Într-o adresare televizată, Putin a spus că au fost reținute 11 persoane, inclusiv cei patru atacatori. „Au încercat să se ascundă și să se deplaseze către Ucraina, unde, conform datelor preliminare, li s-a pregătit o ieșire din partea ucraineană pentru a trece frontiera de stat”, a spus el.

Serviciul de securitate FSB al Rusiei a declarat că atacatorii aveau contacte în Ucraina și au fost capturați în apropierea frontierei. A spus că aceștia sunt transferați la Moscova.

Nici Putin, nici FSB nu au prezentat public nicio dovadă a unei legături cu Ucraina, cu care Rusia duce un război de 25 de luni. Președintele ucrainean Volodymyr Zelenski a spus că este tipic pentru Putin și „alți huligani” să încerce să arunce vina.

Un purtător de cuvânt al informațiilor militare ucrainene, Andriy Yusov, a declarat pentru Reuters: „Ucraina, desigur, nu a fost implicată în acest atac terorist. Ucraina își apără suveranitatea de invadatorii ruși, eliberându-și propriul teritoriu și luptând cu armata și obiectivele militare ale ocupanților, nu cu civili”.

Statul Islamic are o puternică motivație să lovească Rusia, care a intervenit împotriva sa în războiul civil din Siria din 2015, iar analiștii de securitate au declarat că revendicarea ISIS pare plauzibilă, deoarece se încadrează în tiparul atacurilor anterioare.

Putin a caracterizat inamicul drept „terorism internațional” și a spus că este gata să lucreze cu orice stat care dorește să-l învingă.

„Toți autorii, organizatorii și cei care au ordonat această crimă vor fi pedepsiți în mod just și inevitabil. Cine ar fi, cine îi ghidează”, a spus Putin. „Vom identifica și vom pedepsi pe toți cei care stau în spatele teroriștilor, care au pregătit această atrocitate, acest atac împotriva Rusiei, împotriva poporului nostru.”

Un deputat rus de rang înalt, Andrei Kartapolov, a declarat că dacă Ucraina este implicată, atunci Rusia trebuie să dea un răspuns „demn, clar și concret” pe câmpul de luptă.

Nățiunile occidentale, inclusiv Statele Unite, ale căror relații cu Moscova au fost tensionate de la invazia sa din Ucraina, au condamnat atacul și și-au exprimat compasiunea pentru poporul rus afectat. Puterile arabe și multe republici foste sovietice au exprimat, de asemenea, șocul și și-au trimis condoleanțele.

Casa Albă a declarat că guvernul SUA a împărtășit informații cu Rusia la începutul lunii martie despre un atac planificat în Moscova și a emis un avertisment public pentru americani în Rusia pe 7 martie. A spus că Statul Islamic poartă întreaga responsabilitate pentru atac.

„Nu a existat nicio implicare ucraineană”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, Adrienne Watson.

Dar ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoly Antonov, a spus că SUA nu au împărtășit nicio informație specifică cu ambasada înainte de împușcătură.

„Nu s-a dat nicio informație specifică, nu ni s-a dat nimic”, a spus Antonov, potrivit agenției de știri de stat TASS a Rusiei. A spus că nu a existat niciun contact după atac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel