Putin majorează pensiile și salariul minim din Rusia. Încercare disperată a liderului de la Kremlin
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Rodica Mitu
WhatsApp
Vladimir Putin a anunțat că majorează pensiile și salariul minim din Rusia.

Președintele Vladimir Putin a anunțat, miercuri, că majorează pensiile și salariul minim din Rusia. Experții susțin că este o încercare a liderului de la Kremlin de a minimaliza impactul războiului din Ucraina asupra economiei rusești, potrivit Reuters.

Președintele Vladimir Putin a ordonat majorarea cu 10% a pensiilor și a salariului minim pentru a-i proteja pe ruși de inflație, dar a negat că problemele economice ale țării sunt legate de războiul din Ucraina.

Cu o inflație anuală de aproape 18%, liderul de la Kremlin a recunoscut că 2022 va fi un an „dificil" pentru economie.

„Când spun 'dificil', nu înseamnă că toate aceste dificultăți au legătură cu operațiunea militară specială", a declarat Vladimir Putin la o reuniune a Consiliului de Stat de la Moscova.

Majorarea pensiilor va intra în vigoare la 1 iunie, în timp ce majorarea salariului minim se va aplica de la 1 iulie. Analiștii au declarat că aceste măsuri nu vor împiedica o scădere bruscă a veniturilor reale.

Chiar și cu o creștere de 10% a salariului minim și a pensiilor, specialiștii se așteaptă ca veniturile reale ale rușilor să scadă cu 7,5%, iar salariile reale să scadă cu aproape 6% în acest an. Ei mai estimează ca sărăcia va crește la 12,6% în acest an, de la 11% în 2021.

Rusia reafirmă oferta redeschiderii porturilor ucrainene, dacă Occidentul anulează sancţiuni

Administraţia Vladimir Putin a reafirmat, miercuri după-amiază, oferta de a permite redeschiderea porturilor ucrainene, dacă naţiunile occidentale anulează o parte din sancţiunile antiruse.

„Rezolvarea problemei alimentare necesită o abordare colectivă, care să implice anularea sancţiunilor instituite asupra exporturilor ruse şi a tranzacţiilor financiare", a declarat, miercuri, Andrei Rudenko, adjunct al ministrului rus de Externe, citat de cotidianul Le Figaro.

Oficialul rus solicită, în plus, „deminarea de către Kiev" a zonelor din largul porturilor ucrainene de la Marea Neagră. În acest context, Rusia „este pregătită să asigure culoare umanitare" navelor care transportă cereale, a subliniat Andrei Rudenko.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel